Guvernul Greciei are tot mai putine sperante sa obtina o extindere a perioadei de rambursare a imprumutului de 110 miliarde euro de la FMI si UE, iar partenerii europeni fac presiuni la Atena pentru a obtine noi masuri de reducere a deficitului, au declarat pentru Wall Stret Journal surse apropiate discutiilor, relateaza Mediafax.

Premierul George Papandreou a declarat anterior ca Fondul Monetar International (FMI) a sugerat ideea de a extinde termenii de restituire a fondurilor, insa sursele oficiale au aratat ca tarile din zona euro se opun acestei idei, deoarece Grecia este inca in procesul de reconstruire a credibilitatii in Europa.

Analistii si economistii eleni considera ca atitudinea ferma fata de Grecia este de inteles deoarece FMI si UE discuta un imprumut de amploare similara pentru Irlanda si nu ar dori sa adopte o pozitie "indulgenta" fata de Atena in timpul negocierilor cu Dublinul.

Grecia a evitat in luna mai intrarea in incapacitate de plata prin semnarea unui acord de imprumut extern cu UE si FMI, in schimbul unor masuri dure de austeritate. De atunci, guvernul de la Atena a redus deficitul bugetar cu circa 14 miliarde euro, restrangand indicatorul la 9,4% din PIB, de la 15,4% din PIB in 2009. Multi experti considera ca aceasta este o corectie fara precedent in Europa, iar guvernul elen a sperat ca masurile vor determina creditorii sa aiba o atitudine mai ingaduitoare fata de tara.

In pofida acestei ajustari, Grecia este vazuta cu sanse mici sa atinga obiectivul de deficit convenit in acordul cu UE si FMI, de 8,1% din PIB in 2010.