Puteti sa va ganditi la cardul de salariu ca la o cheie ce va ofera acces rapid si sigur la banii din contul de la banca. Continuand analogia, putem spune ca, de fapt, "plasticul" pe care il aveti in portofel si pe care primiti lunar salariul este o cheie ce poate deschide multe usi, oferindu-va acces la beneficii dintre cele mai variate.

Unul dintre cele mai cunoscute (si utilizate) beneficii ale cardului de salariu consta in posibilitatea de a obtine fara prea mari batai de cap sau vreo documentatie stufoasa un imprumut din partea bancii emitente. Overdaft-ul, sau descoperitul de cont, reprezinta o facilitate pe care institutia financiara v-o acorda in baza protocolului incheiat direct cu angajatorul dvs. Tocmai de aceea, obtinerea unui descoperit de cont este, cel mai adesea, mai facila decat, sa spunem, a unui credit obisnuit, dar presupune sa aveti si acceptul angajatorului. Valoarea maxima a overdraft-ului acordat de bancile din Romania variaza, in mod uzual, intre unul si sase salarii, insa depinde si de veniturile si profilul dvs. de risc.

Odata aprobat, descoperitul de cont ramane permanent la dispozitia dvs. - dar acest lucru nu inseamna ca sunteti obligat sa il si utilizati, iar atata vreme cat nu va atingeti de imprumut, nu trebuie sa platiti nicio dobanda. In cazul in care va folositi de credit (continuand sa faceti cheltuieli cu cardul si dupa ce ati epuizat fondurile proprii) veti fi taxat cu o dobanda. Dat fiind ca implica un risc mai redus (datorita garantiilor oferite bancii de relatia directa cu angajatorul) imprumutul de pe cardul de salariu are o rata a dobanzii mai redusa cu cateva puncte procentuale fata de alte tipuri de credite negarantate.

Rata dobanzii reprezinta cota procentuala pe care o percep institutiile financiare pentru creditele pe care le acorda (rata dobanzii active) sau, dupa caz, o platesc pentru disponibilitatile atrase de la clienti (rata dobanzii pasive). Cuantumul acesteia depinde de numerosi factori, precum costul resurselor, rata inflatiei, politica comerciala a bancii etc.

E important sa stiti ca descoperitul de pe cardul de salariu nu beneficiaza, precum cardul de credit, de facilitatea perioadei de gratie, iar banca percepe dobanda din primul moment in care va folositi de imprumut, fie ca retregeti bani de la ATM sau faceti plati direct la comercianti. Lunar, trebuie sa rambursati suma utilizata sau un procent prestabilit de banca si dobanda pentru banii utilizati. Suma pe care o returnati (mai putin dobanda, care reprezinta costul banilor) va fi disponibila pentru o noua utilizare imediat dupa scadenta lunara.

Din seria beneficiilor pe care vi le ofera cardul de salariu, posibilitatea de a-l utiliza pentru a cumparaturi online devine, la randul ei, din ce in ce mai cunoscuta si in Romania. Exista tot mai multe magazine online - iar frumusetea cumparaturilor pe Internet consta in numarul urias de comercianti si de produse la care puteti avea acces, indiferent de locul in care se afla. V-ar placea, de exemplu, sa va puteti cumpara obiecte vestimentare ale unor producatori care nu sunt prezenti in Romania? Nimic mai simplu: cautati un magazin care vinde pe internet marcile respective si, folosindu-va cardul de debit (acelasi pe care va incasati salariul) cumparati produsele dorite platind online - verificati cu institutia emitenta a cardului daca acesta poate fi utilizat pentru tranzactii online. Fiti insa atenti la reputatia site-urilor pe care efectuati tranzactii, la elementele de siguranta pe care le ofera si, nu in ultimul rand, la informatiile pe care vi le solicita. E bine sa va folositi, pe cat puteti, cardul pe site-uri inrolate in sistemul 3D Secure, solutia standard de securizare a tranzactiilor pe internet. Aceste site-uri afiseaza logo-uri specifice precum "MasterCard SecureCode". Pentru a beneficia la maxim de avantajele comertului online si pentru a va asigura un grad maxim de securitate pentru tranzactiile dvs., este recomandat sa va inregistrati cardul in sistemul SecureCode™. In esenta, SecureCode™ reprezinta o parola personala pe care o cunoasteti numai dvs. si institutia dvs. financiara, pe care va trebui sa o introduceti de fiecare data cand efectuati plati online. Procedura de inrolare este extrem de simpla: trebuie doar sa urmati cativa pasi recomandati de banca dvs. emitenta.

Nu in ultimul rand, cardul de debit asigura accesul la numerar - atat prin reteaua de bancomate cat si de la ghiseele bancare. Cel mai adesea, bancile impun, din motive de securitate, o limita pentru tranzactiile la ATM - atat in privinta sumei maxime ce poate fi retrasa printr-o operatiune, cat si a numarului de tranzactii care pot fi efectuate intr-o zi. Daca aveti nevoie de mai mult numerar decat permit regulile bancii sa extrageti de la bancomat, puteti merge la ghiseul bancii - unde, in multe situatii, sumele ce pot fi retrase sunt mai mari. Aveti totusi in vedere faptul ca pentru a retrage sume foarte mari ati putea avea nevoie de o programare (de o zi-doua) si, pe de alta parte, ca multe banci percep pentru retragerile de la ghiseu comisioane mai ridicate ca la bancomat. Nu este o regula general valabila (exista banci care percep comisioane unitare sau chiar mai reduse), insa cel mai adesea comisionul de retragere de numerar la ghiseu este de 0,4-0,5% din suma, in timp ce pentru retragerile de la bancomat e de 0,2% sau chiar zero. E bine ca, inainte de a efectua o operatiune la bancomat sau la ghiseu, sa va informati asupra taxelor percepute de banca. E si mai bine - pentru a evita plata unui comision de acest fel - sa va folositi cardul la comerciant si sa efectuati o parte cat mai mare a cheltuielilor dvs. platind direct cu cardul.