Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Lucian Croitoru (BNR): O crestere economica credibila, abia in trimestrul II din 2011

O crestere economica in Romania se va vedea abia in trimestrul al doilea din 2011, iar pe termen scurt potentialul de crestere va fi scazut, declara Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al Guvernatorului BNR. Acesta a adaugat ca romanii tind sa devina prea pesimisti, fapt ce va conduce la reluarea greoaie a consumului. In ceea ce priveste tinta inflatiei, Lucian Croitoru a subliniat faptul ca Romania mai mult a ratat estimarea decat a atins-o, dar a reusit sa o stapaneasca.

Reluarea creditarii va avea loc abia dupa reluarea cresterii economice, dar, la ora actuala, sistemul bancar din Romania are o capitalizare buna, a mai declarat Croitoru.

Grecia are sanse mici sa obtina extinderea perioadei de rambursare a imprumutului de la FMI si UE

Guvernul Greciei are tot mai putine sperante sa obtina o extindere a perioadei de rambursare a imprumutului de 110 miliarde euro de la FMI si UE, iar partenerii europeni fac presiuni la Atena pentru a obtine noi masuri de reducere a deficitului, au declarat pentru WSJ surse apropiate discutiilor.

Premierul George Papandreou a declarat anterior ca Fondul Monetar International (FMI) a sugerat ideea de a extinde termenii de restituire a fondurilor, insa sursele oficiale au aratat ca tarile din zona euro se opun acestei idei, deoarece Grecia este inca in procesul de reconstruire a credibilitatii in Europa.

Atitudinea ferma fata de Grecia este de inteles, considera analistii si economistii eleni, deoarece FMI si UE discuta un imprumut de amploare similara pentru Irlanda si nu ar dori sa adopte o pozitie "indulgenta" fata de Atena in timpul negocierilor cu Dublinul.

Grecia a evitat in luna mai intrarea in incapacitate de plata prin semnarea unui acord de imprumut extern cu UE si FMI, in schimbul unor masuri dure de austeritate.

De atunci, guvernul de la Atena a redus deficitul bugetar cu circa 14 miliarde euro, restrangand indicatorul la 9,4% din PIB, de la 15,4% din PIB in 2009. Multi experti considera ca aceasta este o corectie fara precedent in Europa, iar guvernul elen a sperat ca masurile vor determina creditorii sa aiba o atitudine mai ingaduitoare fata de tara. In pofida acestei ajustari, Grecia este vazuta cu sanse mici sa atinga obiectivul de deficit convenit in acordul cu UE si FMI, de 8,1% din PIB in 2010.

O afacere imensa legata de utilizarea informatiilor confidentiale pe burse este pe punctul de a izbucni in Statele Unite

Autoritatile americane se pregatesc sa formuleze acuzatii la adresa mai multor reprezentanti ai lumii financiare, intr-un dosar care s-ar putea dovedi cel mai mare scandal din istoria tarii. La capatul a trei ani de investigatii, justitia americana, politia federala si autoritatea bursiera (SEC) ar putea lansa primele acuzatii.

Afacerea implica zeci de consultanti, analisti, banci si fonduri speculative care ar fi permis realizarea unor profituri ilegale prin divulgarea si utilizarea unor informatii confidentiale legate de societatile cotate. Anchetatorii examineaza in special daca bancherii de la Goldman Sachs, unul dintre cele mai mari nume de pe Wall Street, ar fi dezvaluit investitorilor informatii legate de fuziuni in sectorul sanatatii. Ancheta ar putea dezvalui o adevarata cultura a folosirii informatiilor confidentiale pe pietele financiare americane, inclusiv noi metode de a furniza informatiile operatorilor bursieri prin intermediul expertilor legati de diferite sectoare sau societati comerciale. Acest scandal apare la un an dupa cel al fondului speculativ Galleon, unde fondatorul acestuia, Raj Rajaratnam, este acuzat ca a profitat de informatii confidentiale pentru a realiza un profit de 20 de milioane de dolari pe burse.