Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 999,97 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 7,22%, potrivit datelor BNR. Valoarea anuntata initial era un miliard de lei, iar dobanda maxima acceptata a fost de 7,29% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,98 miliarde de lei.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei. In perioada iulie-septembrie, MFP a reusit sa colecteze 6,52 miliarde de lei, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde de lei.

Ministerul de Finante a atras 3,096 miliarde de lei prin titluri de stat in luna octombrie, sub nivelul programat de 4,6 miliarde de lei, aceasta fiind si suma pe care intentioneaza sa o ia din piata in luna noiembrie.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.