Anul 2011 va fi decisiv pentru viitorul Uniunii Europene si al zonei euro, urmand sa fie revizuita guvernanta economica, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

"Suntem confruntati cu un an decisiv. In 2011 va fi adoptat cadrul revizuit al guvernantei, vor fi discutii aprofundate despre gestiunea financiara si poate va debuta modificarea Tratatului de la Lisabona", a spus Trichet, care a prezentat raportul anual pentru 2009 al BCE, in Parlamentul European, scrie Mediafax.

El a aratat ca tratatul trebuie reformat astfel incat Europa in ansamblul sau si zona euro sa faca fata provocarilor viitorului cu o putere mai mare de decizie.

Trichet a salutat propunerea de reformare a guvernantei economice adoptata de statele EU in Consiliul European de la sfarsitul lui octombrie, dar a subliniat din nou ca BCE considera ca masurile nu sunt suficient de profunde.

Seful BCE a adaugat ca o alta mare provocare pentru zona euro este reglementarea sectorului financiar, care trebuie sa fie mai transparent si mai solid.