Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ajutorul pentru Irlanda, raportat la PIB, va fi mai mare decat cel primit de Grecia

Irlanda va primi un ajutor financiar international de pana la 60% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mare decat cel de care beneficiaza Grecia, de 47% din PIB, relateaza Bloomberg. Goldman Sachs estimeaza ca Irlanda va solicita un ajutor de circa 95 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana si FMI. UniCredit anticipeaza o valoare de 85 de miliarde de euro, iar Deutsche Bank 90 de miliarde de euro.

Grecia a incheiat in luna mai un acord de finantare cu UE si FMI in valoare de 110 miliarde de euro, echivalent cu 47% din PIB. Costul sustinerii Irlandei este majorat de cel de redresare a sistemului bancar, evaluat de Goldman Sachs la aproape o treime din total. Spargerea bulei speculative de pe piata imobiliara, in 2008, a dus bancile irlandeze aproape de colaps, iar economia a intrat in recesiune.

Irlanda a acceptat un program de sprijin financiar la presiunea UE si BCE, pentru a preveni contagiunea pe pietele europene periferice.

Analisti: Portugalia va fi urmatoarea tara care va solicita sprijin financiar extern

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern, chiar daca autoritatile de la Lisabona incearca sa convinga pietele ca situatiile sunt foarte diferite, potrivit analistilor. Deocamdata, autoritatile portugheze isi pastreaza speranta, insistand intre diferentele dintre cele doua tari, asa cum au facut-o si in timpul crizei Greciei din primavara. Fata de alte tari, Portugalia nu s-a confruntat cu o bula speculativa pe piata imobiliara iar nivelul sau de indatorare este la nivelul mediei Uniunii Europene, a declarat presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, care spera sa nu fie necesara interventia Fondului Monetar Interntional. Programul de ajutor care va fi acordat de UE si FMI pentru Irlanda calmeaza temerile si consolideaza increderea pietelor, a spus ministrul de Finante al Portugaliei.El a aratat ca tara sa dispune de un sistem bancar bine reglementat si supravegheat si a mentionat strategia clara a guvernului de reducere a deficitului bugetar. Majoritatea analistilor considera insa ca aceste argumente ar putea fi insuficiente pentru calmarea pietelor. Portugalia are asigurata finantarea in 2010 dar situatia se va complica foarte mult in 2011, cand ajung la maturitate datorii de 25,6 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde euro in primul semestru. In aceste conditii, Parlamentul portughez urmeaza sa aprobe vineri un buget de austeritate fara precedent, care include reduceri ale salariilor si majorari ale impozitelor, pentru diminuarea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB la 4,6% din PIB.

Dupa ce a semnat cu Rusia un acord pentru construirea conductei South Stream, Bulgaria a inceput demersurile pentru urgentarea proiectului Nabucco

Bulgaria nu este interesata doar de proiectul South Stream, ci si de cel rival, Nabucco. Reprezentantii tarii vecine fac demersuri pentru urgentarea proiectului Nabucco, aceasta dupa ce abia a fost semnat acordul cu Gazprom in vederea infiintarii unei companii mixte care se va ocupa de construirea conductei South Stream.

Ministerul de Externe din Bulgaria insista asupra urgentarii constructiei conductei de gaz Nabucco, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Turkmenistan a anuntat ca este gata sa ofere gaze naturale in cadrul acestui proiect. Ministrul de Externe bulgar, Nikolai Mladenov, se va intalni, la Viena, cu managementul Nabucco Pipeline International, consortiul format de catre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria si Germania pentru construirea si exploatarea conductei.

Cursa dintre Nabucco si proiectul rival sponsorizat de Rusia pare a fi stransa, mai ales dupa ce, saptamana trecuta, Bulgaria si Rusia au semnat un acord-cheie pentru construirea sectiunii South Stream pe teritoriul bulgar.