Indicii bursieri europeni sunt asteptati sa deschida pe o pozitie mai joasa marti, avand in vedere scaderea semnificativa a S&P de peste noapte din cauza temerilor legate de posibila contagiune de la criza irlandeza catre periferia Zonei Euro. Tema generala care antreneaza pietele ramane datoria europeana. Atentia s-a mutat rapid de la Irlanda catre alte state, in mod special catre Portugalia. Este doar o chestiune de timp pana cand Portugalia va avea nevoie de un pachet de bailout si foarte probabil il va accepta mai repede decat Irlanda.

Dar si fara efectele de spill-over generate de Irlanda, Portugalia ar fi avut nevoie de ajutor, mai devreme sau mai tarziu. Prin urmare, ce ar putea sa urmeze? Intr-o prima faza, Portugalia va nega public ca are nevoie de ajutor; apoi, pietele vor incepe sa vanda obligatiuni portugheze si rata de rentabilitate ceruta de piata pentru investitiile in Portugalia va creste semnificativ. Acest lucru va determina politicienii portughezi sa realizeze ca, pur si simplu, nu exista suficienti bani pentru plata facturilor si vor cere ajutor de la UE si FMI.

Portugalia ar fi cea de-a treia tara care ar avea nevoie de fondurile UE (EFSF) si nu va mai fi loc pentru alti candidati. Conform regulii, daca exista mai mult de 3 tari care primesc ajutor in acelasi timp, fondul isi va pierde clasificarea-AAA, ceea ce va pune o presiune uriasa asupra euro si a pietei de actiuni.