Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Italia, cel mai ridicat nivel de impozitare a firmelor, din UE: aproape 70%

Cel mai ridicat nivel de impozitare a firmelor din Uniunea Europeana se inregistreaza in Italia. Asta arata cel mai recent raport in privinta taxelor impuse de un stat firmelor, facut de compania de consultanta PriceWaterHouseCoopers. Din document aflam ca in Romania, cota totala de impozitare a firmelor este de aproape 45%. In topul celor 27 de state comunitare, tara noastra se afla la jumatatea clasamentului, media Uniunii fiind de 44 de procente. Cele mai putine taxe se platesc in Luxemburg, unde firmele si locuitorii suporta un nivel de impozitare putin peste 20%. Cea mai mare parte a poverii fiscale pentru toti locuitorii Uniunii consta in taxele pe salarii si contributiile sociale – acestea sunt in proportie de 64%, foarte mare daca este comparat cu media mondiala de doar 34%. Criza economica a deschis insa drumul pentru noi reforme si raportul amintit subliniaza faptul ca sapte state din Uniunea Europeana au implementat deja reforme fiscale prin care se faciliteaza plata impozitelor. Romania nu face parte din acest grup, condus de vecinii nostri din Ungaria si Bulgaria. Numarul mediu de taxe pe care o companie trebuie sa le plateasca este de 9 la nivel global, 11 in Uniune si 17 la noi in tara.

Ele se platesc, insa, in 113 rate si intr-un timp de 222 de ore pe an.

Volumul restantelor la credite- 14,6 miliarde de lei (3,5 mld euro)

Restantele romanilor la banci au atins suma de 14,6 miliarde de lei. In acelasi timp numarul celor cu datorii neachitate la timp a depasit 200.000 de persoane. Datele au fost prezentate de vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, in cadrul unui seminar de specialitate. Potrivit acesteia, 50.000 de firme se afla in insolventa, iar 17.000 dintre ele au intrat in procedura de faliment in acest an. Din datele anuntate, se pare ca doar 234 de companii au reusit sa se reorganizeze dupa declararea insolventei. Mirela Iovu a atras atentia ca exista clienti care vin la banca si spun ca vor sa intre voluntar in insolventa. In acest caz, oficialul CEC a explicat ca o astfel de firma nu va mai beneficia de increderea bancii in viitor, iar un eventual imprumut ii va fi acordat cu un grad de risc evaluat corespunzator.

Sapte companii, amendate cu circa 980.000 euro de Consiliul Concurentei pentru trucarea unei licitatii cu bilete de tratament balnear

Sapte societati comerciale au fost amendate cu aproape un milion de euro dupa trucarea unei licitatii cu bilete de tratament balnear. Sanctiunea a fost impusa de Consiliul Concurentei dupa ce institutia a descoperit ca firmele s-au inteles intre ele, si-au impartit numarul de locuri si au stabilit tarifele pe care le-au oferit la o licitatie organizata in 2008 de Casa Nationala de Pensii. Companiile respective ar fi dorit sa obtina bilete de tratament in statiunea Baile Onesti. Firmele pot ataca decizia autoritatii la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Germania: Moralul consumatorilor a atins cel mai mare nivel din octombrie 2007

Moralul consumatorilor germani a atins cel mai inalt nivel din octombrie 2007 incoace. Vestea este foarte buna pentru economie, mai ales ca vine inaintea sarbatorilor de iarna. Optimismul nemtilor a fost masurat printr-un studiu GfK, iar cresterea a fost atat de mare incat i-a luat prin surprindere pe analisti. Astfel, indicele moralului consumatorilor, calculat pe un esantion de 2.000 de persoane, a fost de 5,5, dupa nivelul de 5,1 atins in noiembrie. Este pentru a sasea luna consecutiv, cand se constata o imbunatatire a acestui indicator.

Coreea de Nord a semnat un tratat economic si comercial cu China

Coreea de Nord a semnat un tratat economic si comercial cu singurul sau aliat major, China. Anuntul a venit marti, la doar cateva ore dupa ce artileria nord-coreeana a atacat o baza militara sud-coreeana. In acelasi timp anuntul semnarii tratatului a aparut cu putin timp inainte ca tara partenera, China, sa-si exprime ingrijoararea in legatura cu informatiile legate de incidentele respective. Presa de la Beijing scrie ca pe langa semnarea acordului, au mai fost discutate in cadrul intalnirii problema cresterii schimburilor economice si a relatiilor comerciale dintre cele doua tari. Sprijinul economic si diplomatic al Chinei a jucat un rol important in evolutia izolatei republicii comuniste. De altfel liderul Coreei de Nord, Kim Jong-il, a fost in doua vizite oficiale la Beijing anul acesta.