Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si cu atat mai mult nu sunt facute de directorul FMI, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a exclus din nou o posibila intrare a Romaniei in incetare de plati.

Declaratiile lui Mugur Isarescu vin dupa ce presa a relatat ca seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, ar fi declarat, intr-un interviu, ca Romania, alaturi de alte state, risca sa intre iminent in incapacitate de plati.

Declaratiile au fost facute in cadrul ceremoniei care marcheaza 15 ani de la primele tranzactii bursiere pe Bursa de Valori Bucuresti. Sedinta a fost deschisa de presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu exista absolut niciun pericol ca platile externe ale Romaniei sa nu fie facute. El (seful FMI, n.r.) se referea la altceva, la ajustarile bugetare, la reducerea cheltuielilor bugetare", a explicat guvernatorul.

"Seara, cand am ajuns acasa, din nou televizinie au cantat si rascantat o declaratie a sefului FMI cum ca Romania ar inceta iminent platile. Eu nu dau mare valoare acestei stiri. Asa de credibila a fost stirea ca de dimineata leul a inceput sa se aprecieze si CDS-ul este mai mare decat al Spaniei", a comentat el.

Guvernatorul BNR a precizat ca seful FMI s-a referit la faptul ca, daca aceste ajustari bugetare nu se fac, exista pericolul sa nu se faca plati.

"Daca Romania nu poate sa plateasca toti cei 1,4 sau 1,2 milioane de bugetari nu inseamna ca statul da faliment. Nu sunt de acord cu aceasta judecata, asta exclude din start ideea de ajustare. Inseamna ca ai dat legi proaste fara acoperire bugetara".

Traian Basescu: Lansez un ultim apel catre politicieni: Fiti responsabili

Traian Basescu a sustinut ca adevarata problema a economiei romanesti e "nemodernizarea statului roman" si a lansat "un ultim apel" la clasa politica sa inteleaga ca singura cale pentru dezvoltarea Romaniei sunt investitiile, si nu cheltuielile pentru consum.

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de seful statului, Traian Basescu:

  • Lansez un mesaj catre politicieni, de ultim apel, pentru ca la anul s-ar putea sa fie prea tarziu.
  • Fiti responsabili. Nu mai putem cheltui cat am cheltuit pe vremea bulei imobiliare care a adus mari venituri in buget si pe vremea consumului excesiv.
  • Avem un singur drum, dezvoltare prin investitii, singurul drum corect care da sperante si perspective natiunii.
  • Romanii sunt mintiti. O sa vedeti fete rujate, cu ochii cat cepele, care spun cum se reduc salariile si trebuie salvati banisorii oamenilor.
  • Banisorii lor sunt bani pe care nu ii producem, ii imprumutam pentru a-i plati.
  • Avem obligatia sa optimizam costurile in sistemul sanitar. Avem scoli raspandite pana in ultimul satuc, in loc sa concentram scolile acolo unde putem face performanta.
  • Avem functionari care au sabotat ani de zile sistemele informatice pentru ca ei cred ca doar cu creionul dupa ureche si cu o fata acra pot sta in fata cetateanului.
  • Se aude tot mai des formularea ca aceasta tara nu poate fi reformata si ea nu produce nimic altceva decat retinerea tuturor acelora care s-ar putea gandi sa investeasca in Romania.
  • Standardul pe care ni-l autocream acum nu poate fi atractiv decat pentru speculatori.
  • Aceasta realitate (a necesitatii reformarii statului, n.r.) nu a fost atat de stringenta pana cand Romania nu s-a lovit de efectele crizei, nu a fost pentru ca nu se vedea, datorita a doua lucruri: consumul excesiv fata de propriile noastre posibilitati si boomul imobiliar exagerat.
  • Au fost doua zone care au adus venituri in buget si politicienii au facut ce i-a dus capul: sa dubleze salariile, pensiile, sa inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale.
  • Atat i-a dus capul pe politicienii romani, in timpul cresterii economice.
  • Ele s-au dezumflat si am ramas numai cu ce am construit corect, am ramas cu Dacia, am ramas cu Nokia.
  • Ne-am obisnuit sa traim din efectele exagerarii capitalismului, ne-am obisnuit sa traim din speculatii mai mult si mai putin din munca.
  • Interesul personal e deasupra interesului general in clasa noastra politica.
  • Stim diagnosticul. Important e, insa, politicienii aplica tratamentul corect? Au forta, responsabilitatea sa demareze un proces rapid de modernizare a statului care a devenit mult prea obez, asezat pe spinarea unei economii firave, si o prabuseste statul nostru.
  • Va trebui sa fac un ultim efort in incercarea de a convinge clasa politica la celebrul moratoriu si sa lase guvernul sa-si incheie obligatiile in acord cu FMI si sa aplice o terapie de modernizare a statului.
  • Consider absolut indreptatita pozitia guvernului de a incerca sa-si promoveze legea care reformeaza sistemul de educatie.
  • Nu in limba in care invata, ci in pervertirea, in schimbarea, in intoarcerea actualului sistem de educatie, care nu face decat sa impinga generatie dupa generatie sa memoreze, la un sistem care sa creeze tinerilor competente, pentru ca de asta avem nevoie.
  • Pentru a vedea ce e in subsolul Argentinei scriu pe Google Argentina. Nu am nevoie sa memorez asta, dar am nevoie de tineri care sa aiba competente manageriale de a lucra in industrie, in IT, oriunde are nevoie economia romaneasca.

Vezi mai jos fragmente din declaratia presedintelui Basescu: