Perspectivele Romaniei sunt mai bune decat cele ale unor state din zona euro care intampina dificultati, in conditiile in care deficitul bugetar a scazut semnificativ, iar economia incepe sa isi revina, astfel ca riscurile s-au redus, a declarat, pentru Mediafax, sefului misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks.

Jeffrey FranksFoto: Agerpres
  • "Incepem sa resimtim revenirea cresterii economice si observam, de asemenea, o reducere semnificativa a deficitului. Acesti doi factori reduc riscul pentru Romania. Si raspunsul meu este, da, cred ca perspectiva privind situatia din Romania este mai buna decat in unele state din zona euro care intampina dificultati", a afirmat Jeffrey Franks, intrebat daca situatia din Romania este mai buna decat in tari precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.
  • "In Romania au fost luate masuri foarte dure in iulie pentru reducerea deficitulu bugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentru Romania a scazut pe pietele internationale din momentul in care au fost luate aceste masuri, pentru ca pietele internationale stiu ca Romania se afla intr-o situatie mult mai sustenabila acum", a adaugat oficialul FMI.

Jeffrey Franks a explicat ca, prin masurile structurale adoptate, situatia fiscala a Romaniei s-a schimbat din una "exploziva" intr-una care permite deficitului bugetar sa coboare la sub 3% in 2012:

  • "Aceasta este o schimbare uriasa. Anumite reforme structurale au fost deja adoptate in cadrul programului si altele urmeaza sa fie aprobate, precum legea salarizarii unitare, reforma pensiilor si legea responsabilitatii fiscale. Acestea au un impact urias asupra perceptiei pietelor internationale despre cat de sustenabila este Romania. Ele se uita la aceste masuri si spun: Nu iau doar masuri de constrangere, ci isi construiesc actiunile astfel incat sa nu aiba probleme in viitor".

Jeffrey Franks a facut referire si la declaratiile de joi ale directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit caruia "Romania s-ar afla in fata prapastiei":

  • "Cred ca el a vorbit despre faptul ca, atunci cand un stat cauta asistenta de la Fond, ar putea fi intr-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai exista. Directorul general se referea in mod evident la motivul pentru care statele cauta initial asistenta de la Fond, iar state cu o situatie nesustenabila, precum Ungaria, Romania si Letonia, au cautat asistenta de la FMI. Aceste state pe care le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenta de la FMI acum doi ani si, in orice caz, aceste tari nu sunt in pericol de faliment".