Parlamentul portughez a adoptat, vineri, un buget de austeritate fara precedent, in speranta ca va reusi sa evite contractarea unui ajutor financiar extern, anunta AFP. Proiectul de buget pregatit de Guvernul socialist - care prevede concedieri, taieri de salarii, inghetarea pensiilor si cresterea taxelor, pentru diminuarea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB la 4,6% din PIB - a trecut fara probleme de Legislativul de la Lisabona, in ciuda grevei generale de miercuri, care a paralizat tara pentru o zi.

Bugetul de austeritate a fost sustinut inclusiv de principalul partid de opozitie, care anuntase, inca dinaintea votului din Parlament, ca nu va incerca sa il blocheze.

Transportul feroviar, cel aerian si majoritatea serviciilor publice din Portugalia au fost paralizate, miercuri, de o greva generala de o zi, organizata de sindicate pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate pregatite de Guvernul socialist, anunta BBC. 80% dintre trenuri nu au circulat miercuri in Portugalia, iar majoritatea curselor aeriene au fost suspendate. Si in capitala Lisabona, transportul public a fost paralizat. Potrivit analistilor, dupa Grecia si Irlanda, Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern.

  • Analisti: Portugalia va fi urmatoarea tara care va solicita sprijin financiar extern

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern, chiar daca autoritatile de la Lisabona incearca sa convinga pietele ca situatiile sunt foarte diferite, potrivit analistilor.

Deocamdata, autoritatile de la Lisabona isi pastreaza speranta, insistand intre diferentele dintre cele doua tari, asa cum au facut-o si in timpul crizei Greciei din primavara. Fata de alte tari, Portugalia nu s-a confruntat cu o bula speculativa pe piata imobiliara iar nivelul sau de indatorare este la nivelul mediei Uniunii Europene, a declarat presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, care spera sa nu fie necesara interventia Fondului Monetar Interntional.

Programul de ajutor care va fi acordat de UE si FMI pentru Irlanda calmeaza temerile si consolideaza increderea pietelor, a spus ministrul de Finante al Portugaliei.El a aratat ca tara sa dispune de un sistem bancar bine reglementat si supravegheat si a mentionat strategia clara a guvernului de reducere a deficitului bugetar. Majoritatea analistilor considera insa ca aceste argumente ar putea fi insuficiente pentru calmarea pietelor.

Portugalia are asigurata finantarea in 2010, insa situatia se poate complica foarte mult in 2011, cand ajung la maturitate datorii de 25,6 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde euro in primul semestru.