Masurile pripite de austeritate fiscala aplicate in SUA si Europa vor sufoca procesul de crestere si vor prelungi perioada de "convalescenta", a declarat luni la Praga economistul Nouriel Roubini, profesor de economie şi afaceri internaţionale la Universitatea New York si presedinte al Roubini Global Economics, citat de WSJ. Cunoscut si ca “Dr. Doom”, Roubini a participat la un seminar desfasurat in capitala Cehiei, unde a mai declarat ca restructurarea datoriilor este cel mai probabil "inevitabila". "Guvernele tind sa impinga responsabilitatea fiscala pe umerii instituţiilor internaţionale, în timp ce reducerile bugetare severe nu au cum sa rezolve problema stagnarii economice", a mai precizat acesta.

Nouriel RoubiniFoto: Agerpres

Solutia pe termen lung in cazul SUA si al Europei este restructurarea datoriilor. Actualele planuri de salvare trateaza doar simptomele bolii, a explicat economistul american, adaugand ca nici solutia Fed - relaxarea cantitativa- nu va rezolva problemele de baza ale economiei americane. "Relaxarea cantitativa nu poate rezolva problemele actuale (..), problemele fundamentale nu sunt de lichiditate, ci de credit şi de solvabilitate, iar politica monetară nu poate rezolva asta", a mai spus Roubini.

Potrivit economistului american, până cand datoriile vor fi restructurate, problemele fundamentale ale cresterii reduse si ale deflatiei vor rămâne. "Creşterea economică estimata pentru SUA si Europa este redusa, iar acest lucru ii face pe investitori mai speriati si va conduce la creşterea costurilor împrumuturilor ceea ce le va adanci in spirala datoriilor, a mai spus Roubini.

"Această perioadă de volatilitate va mai continua", a spus el, recomandând guvernelor să ia decizii care pot favoriza pe termen scurt creşterea economica. Dacă ajustarile fiscale sunt facute treptat, investitorii vor vedea lumina de la capatul tunelului, şi chiar daca va mai fi nevoie ulterior de un alt mic stimulent, pieţele nu vor sanctiona statele, asa cum se intampla acum, a spus el.

"Aş recomanda Statelor Unite sa aplice un stimulus pe termen scurt si apoi sa isi orienteze consolidarea fiscala pe termen mediu, dar SUA face exact opusul a ceea ce ar trebui să facă", a mai precizat Roubini, adaugand ca este puţin probabil ca Congresul să ia măsuri pentru a promova creşterea economică.

În ceea ce priveşte Europa şi zona euro, Roubini a recomandat germanilor sa isi amane propria consolidare fiscala şi să reducă impozitele pentru a menţine in viata cererea europeană.