Standard & Poor's ar putea reduce ratingul Portugaliei, pe fondul temerilor ca aceasta tara ar apela la un pachet de salvare, similar celui acordat Greciei si Irlandei, potrivit Bloomberg. Riscul de a onora creditele "rezida din incertitudinea cu privire la un posibil apel al guvernului de fonduri oficiale", se arata intr-o nota a S&P publicata marti.

Agentia de rating, care are un rating de tara "A-" pentru Portugalia, este ingrijorata de planul Uniunii Europene de a introduce un mecanism permanent pentru contracararea crizei, prin care creditorii privati devin "subordonati creditorilor publici".

Raportul evidentiaza ingrijorarea agentiei ca liderii europeni nu fac indeajuns de mult pentru a opri o criza a creditarii, care a fortat Grecia si Irlanda sa ceara ajutor financiar de la institutiile internationale.

Standard & Poor's a anuntat ca a plasat sub supraveghere ratingul "A-" pentru datoriile pe termen lung si calificativul "A-2" pentru datoriile pe termen scurt ale Portugaliei, cu perspectiva negativa. Agentia a adaugat ca ratingurile se vor mentine in categoria investment grade, chiar daca vor fi retrogradate.