Spania a anuntat miercuri ca va vinde o participatie la loteria nationala, va privatiza principalul operator aeroportuar si a eliminat subventiile pentru someri, in incercarea de a calma pietele financiare care se tem ca tara ar putea avea nevoie de ajutor financiar international, potrivit AFP. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat in Parlament ca statul va vinde 30% din actiunile loteriei de stat si 49% din titlurile companiei care opereaza principalele aeroporturi din Spania.

Initial, autoritatile spaniole intentionau sa vanda 30% din actiunile AENA, companie care opereaza 47 de aeroporturi, inclusiv pe cele din Madrid si Barcelona, care au fost tranzitate anul trecut de 187 milioane de pasageri.

Anuntul privind vanzarea unei participatii la loteria de stat, Loterias y Apuestas del Estado, vine dupa ce in ianuarie guvernul spaniol a anuntat ca nu are de gand sa privatizeze aceasta companie. Loteria a obtinut in 2009 un profit net de 2,99 miliarde de euro, cu 3,5% mai mult decat in anul anterior.

De asemenea, Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat ca incepand din luna februarie va fi eliminata subventia speciala de 420 de euro pe luna acordata persoanelor ale caror ajutoare de somaj au expirat.

Guvernul spaniol intentioneaza sa reduca deficitul public de la 11,1% din PIB in 2009, la 6,0% in 2011, urmand ca in 2013 sa se incadreze in limita de sub 3% acceptata de UE.