Şeful guvernului spaniol a anunţat miercuri un nou pachet de măsuri anti-criză, sub presiunea pietelor care se indoiesc de capacitatea tarii de a-si reveni din criza. Socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero a surprins miercuri Parlamentul, anuntand noul set de masuri: vor fi eliminate alocatiile de somaj cu caracter excepţional (cei 426 euro lunar), Spania fiind una dintre ţările cel mai afectate de şomaj- aproape 20% din forţa de muncă.

“Guvernul va adopta vinerea viitoare un pachet de măsuri de promovare a investiţiilor şi a ocupării forţei de muncă, pachet care va promova în special IMM-urile”, a spus Zapatero. Acesta a anunţat o reducere a impozitelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) prin relaxarea criteriilor de atribuire a ratei de impozitare redusă, o măsură de care va beneficia 40.000 de IMM-uri. El a anunţat, de asemenea, o serie de privatizări parţiale, care permite statului să obţină venituri suplimentare. “Vom privatiza 30% din loterie”, a mai adaugat el.

“Vom oferi acces capitalului privat, pana la 49%, in ceea ce priveste aeroporturile“, a mai explicat Zapatero. Aceste două măsuri de privatizare ar putea aduce statului aproximativ 14 miliarde de euro, spun analistii.

Anunţul vine după cateva zile de turbulente de pe pieţele de capital si dupa ce chiar oficiali ai Comisiei Europene au transmis îndoieli cu privire la obiectivul guvernului spaniol de a reduce la 6% din PIB deficitul în 2011 faţă de 9,3% cat e aşteptat sa fie în acest an.

Comisarul european pentru Concurenta Joaquin Almunia, a primit favorabil propunerile lui Zapatero. “Ele conduc economia intr-o directie buna si vor recastiga increderea pietelor”, a spus Almunia.

Eforturile Madridului pentru reducerea deficitului sunt uriase, mai ales ca ecartul dintre titlurile de stat spaniole si cele germane au atins marti un record de la introducerea euro.

Spania, a patra economie ca marime din Europa, se confrunta si cu o uriasa expunere a sistemului sau bancar asupra economiei portugheze, alimentand zvonul conform caruia tara ar putea apela la un nou imprumut de la FMI.