China intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani pana la 1.500 miliarde de dolari in sapte sectoare industriale strategice, a declarat o sursa citata de Reuters. Autoritatile de la Beijing intentioneaza astfel sa accelereze tranzitia tarii de la un furnizor mondial de produse ieftine catre un furnizor de tehnologii cu valoare ridicata.

"Consiliul de Stat are in vedere un plan prin care sa investeasca pana la 2.000 miliarde de yuani (300 miliarde de dolari) pe an in sapte noi industrii strategice in urmatorii cinci ani," a declarat o sursa apropiata conducerii statului, care nu a dorit sa-si decline identitatea.

Sectoarele vizate sunt energia alternativa, biotehnologia, tehnologia IT de ultima generatie, echipamente industriale high-end, materiale avansate, automobile cu combustibil alternativ si tehnologii ecologice si cu consum redus de energie.

Autoritatile chineze au anuntat anterior ca doresc sa promoveze aceste sectoare pentru a face tara mai putin dependenta de produsele cu valoare adaugata mica. In prezent, productia din cele sapte sectoare vizate contribuie cu aproximativ 2% in PIB. Tinta Guvernului este ca aceste sectoare sa contribuie cu 8% in 2015 si cu 15% in 2020.