Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat pentru HotNews.ro ca, teoretic, este posibil ca indemnizatia acordata pentru cresterea copilului sa fie modificata prin Ordonanta de Urgenta si nu prin Lege. "Pana in prezent, nu am hotarat modul in care va fi promovata modificarea indemnizatiei", a precizat Botis. Surse guvernamentale au declarat pentru agentiile de stiri Mediafax si Agerpres ca indemnizatia de crestere a copilului va fi modificata de Guvern prin ordonanta de urgenta, urmand ca avizul Consiliului Economic si Social (CES) sa fie obtinut prin procedura parlamentara.

Ministrul muncii a declarat in mai multe randuri, inclusiv pentru HotNews.ro, ca modificarea indemnizatiei este prevazuta in proiectul noului cod al asistentei sociale. "Ministerul Muncii va realiza un document de politici publice privind asistenta sociala, ce va fi supus dezbaterii publice, aprobarii Guvernului si apoi inaintat Parlamentului", a declarat Ioan Botis pe 19 noiembrie pentru HotNews.ro. Cateva zile mai tarziu, pe 22 noiembrie, Ioan Botis a precizat pentru HotNews.ro ca pachetul de legi privind codul social va fi trecut prin Parlament, nu prin asumarea raspunderii, cum se intampla in cazul legii educatiei. Cititiaicisiaicideclaratiile ministrului muncii facute pentru HotNews.ro.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a spus dupa sedinta de Guvern de joi ca saptamana viitoare va fi aprobata una dintre variantele privind acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Guvernul va lua in discutie si variantele propuse de Ministerul Muncii privind acordarea indemnizatiei pentru mame. Pana atunci, se vor face analize pe fiecare varianta in parte", a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

FMI a sugerat Guvernului Romaniei sa reduca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului la maxim un an, au declarat surse din Coalitia de guvernamant. De asemenea, FMI a mai propus ca aceasta indemnizatie sa fie plafonata la 600-1.000 lei. Liderii coalitiei de guvernamant s-au reunit joi la Palatul Victoria pentru o discutie in care au fost analizate si variantele privind concediul maternal.

  • In urma cu zece zile, ministrul Muncii Ioan Botis a afirmat ca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redusa de la 24 de luni, variantele luate in calcul fiind ca aceasta sa fie de 12, 14 sau 18 luni.  
  • Marti, Botis a declarat: "Sustin varianta de reducere a concediului maternal la 12 luni, urmata de stimulente de 500 de lei pentru intoarcerea la locul de munca". Declaratia oficialului a fost facuta dupa o discutie avuta cu parlamentarii PDL, pe marginea propunerii sale privind reducerea duratei concediului de maternitate la un an. Potrivit unor surse parlamentare, ministrul Muncii ia in calcul si mentinerea la 24 de luni a concediului de ingrijire a copilului, insa acest lucru ar insemna plafonarea indemnizatiei la 1.500 sau 1.000 de lei lunar.
  • Botis a afirmat ca "avem trei variante pe care lucram si in minister si le vom prezenta saptamana viitoare inca o data, imbunatatite". Tot marti, Laszlo Borbely (UDMR) a afirmat ca "Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal si am spus-o si la discutia din coalitie de ieri. Suntem de acord sa analizam, pentru ca avem nevoie de bani". El a precizat ca ar trebui redus maximul indemnizatiei, dar concediul sa ramana la doi ani.