Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, avertizeaza ca exista riscul aparitiei unui partid anti-euro, intr-un interviu acordat cotidianului Bild in care apara moneda unica europeana, relateaza Reuters. In acest interviu, Schaeuble spune ca solutia pentru a scapa de problemele financiare este cea germana: consolidarea bugetara.

"Riscul unui partid anti-euro trebuie luat serios in calcul", afirma ministrul, in interviul care va fi publicat in editia de luni.

In Germania, au existat mai multe voci din mediul economic dar si forumuri pe internet care cer scoaterea Germaniei din Zona Euro iar un sondaj recent a aratat ca majoritatea populatiei crede ca ar fi trait mai bine daca nu s-ar fi renuntat la marca germana.

El a precizat ca populatiei ar trebui sa i se explice mai bine avantajele euro, care protejeaza mai bine Germania de turbulentele globalizarii decat o moneda nationala.

"Fara euro Germania ar fi mai saraca. Fara euro, piata muncii ar fio aratat mult mai rau", a sustinut Schaeuble.

Interviul este publicat in contextul in care presiunile pentru majorarea fondului european de salvare destinat statelor care se confrunta cu riscuri cresc.

In opinia lui Schaeuble, disputele legate de euro nu sunt altceva decat o incercare a pietelor financiare de a testa durabilitatea monedei unice.

"Pietele financiare testeaza daca aceasta contructie a unei zone monetare unice va rezista".

In varsta de 68 de ani, acest veteran al politicii germane, care face parte din tabara crestin-democrata a cancelarului Angela Merkel, spune ca nu se pune problema de a permite spargerea uniunii monetare in, spre exemplu, o diviziune nord-sud.

"Aceasta ne-ar costa mult, mult mai mult decat tot ceea ce facem acum pentru euro", argumenteaza ministrul de Finante. "Economia ar suferi consecinte de neevaluat si, prin urmare, o multime de locuri ed munca ar fi in pericol. De asemenea, toate bancile s-ar confrunta cu probleme masive", a mai spus el.

Ministrul subliniaza ca, daca alte natiuni doresc sa scape de problemele financiare cu care se confrunta, ar trebui sa ia exemplul Germaniei, care tinteste sa-si consolideze bugetul federal cu circa 80 de miliarde de euro in urmatorii patru ani.

"Evident, elevii model nu sunt iubiti in mod deosebit, mai ales cand spun 'faceti ca noi". Dar nu exista alternativa: nimeni nu a fost obligat sa intre in uniunea monetara", a comentat ministrul.