Economiile Guvernatorului BNR Mugur Isarescu si-au schimbat structura in ultimele 6 luni, ponderea monedei unice si a dolarului scazand in favoarea depozitelor in lei, potrivit ultimelor declaratii de avere postate pe site-ul Bancii Nationale. Astfel, luna trecuta Isarescu avea in conturile de economii de 357.302,3 echivalent in lei (la cursul BNR de vineri), din care 23% erau denominate in lei, 66,4% erau depozite in euro si 10,8% depozite in dolari SUA.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

In iunie, depozitele in lei ajungeau la doar 5,6% din totalul economiilor Guvernatorului, cea mai consistenta suma fiind si atunci cea economisita in euro, a carei pondere depasea 80% din totalul banilor depusi de Isarescu in banci.

Din vara si pana in toamna, Isarescu a adunat un plus de 13.085 lei, diferentele provenind in cel mai probabil caz din afacerile viticole pe care Guvernatorul le detine in zona Dragasani.

Salariul Guvernatorului este confidential, ultima referire publica fiind cea din declaratia de avere din 2007, cand contraprestatia financiara a bancherului central era de circa 7.500 euro lunar. Veniturila sale actuale includ indemnizatii ale Academiei Romane si cele rezultand din activitatea didactica pe care Guvernatorul o presteaza in cadrul ASE. Academia l-a rasplatit cu circa 10.000 de dolari, iar de la ASE a mai incasat circa 20.000 de lei.

Isarescu a mai precizat in declaratia sa de avere ca si-a vandut unui amic autoturismul Land Rover cu suma de 3.000 de euro. Cumparatorul este proprietarul unei firme de transport din Valcea, fiul vicepresedintelui unei ligi de cooperare culturala Romania-Franta.