Agentia de evaluare financiara Moody's a revizuit in scadere, cu doua trepte, ratingurile Ungariei pentru obligatiunile guvernamentale in moneda locala si valuta, de la "Baa1" la "Baa3", pe fondul temerilor cu privire la stabilitatea fiscala pe termen mediu si lung, potrivit AFP. Perspectiva ratingului obligatiunilor guvernamentale ale Ungariei ramane negativa.

"Perspectiva negativa reflecta incertitudinile referitoare la soliditatea financiara a guvernului de la Budapesta, in conditiile in care deficitul bugetar structural va creste iar vulnerabilitatile externe fac tara sensibila la eventuale riscuri", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Guvernul ungar, condus de premierul Viktor Orban, a promis sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB in 2011, asa cum se prevede in acordul de asistenta financiara incheiat cu Uniunea Europeana si FMI.

Pentru aceasta, Parlamentul de la Budapesta a aprobat recent o lege care obliga companiile din energie, telecomunicatii, retail si bancile sa plateasca o taxa speciala, autoritatile sperand sa stranga 582 milioane de euro anual in decursul a trei ani.

Seful misiunii FMI la Budapesta, Christoph Rosenberg, a apreciat insa ca masurile anuntate de guvern vor ajuta la indeplinirea tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 3,8% din PIB, insa nu sunt suficiente pentru a asigura ca si tinta de deficit pe 2011 va fi respectata.

Totodata, guvernatorul bancii centrale a Ungariei (NBH), Andras Simor, a criticat reformele guvernului in domeniul impozitarii, spunand ca vor avea efect pe termen scurt si nu vor contribui la reducerea deficitului pe termen lung.