Europa intreaga e intr-o mare incertitudine, euro devine o moneda asupra careia planeaza intrebari complicate ce privesc insasi existenta lui, iar Romania se afla la portile unei aderari la o zona cu probleme care par sa nu mai conteneasca. In opinia profesorului Daniel Daianu, solutiile pentru Romania privesc atat politicile fiscale, unde consolidarea este mai urgenta decat cred unii, in vreme ce BNR trebuie sa isi dozeze cu mare atentie politicile monetare. Deprecierea leului nu poate fi in mod singular o solutie, deleveragingul ia timp, suprareglementarea va duce la reactii negative ale pietei, asa incat trebuie gasit un compromis intre variantele plauzibile.

Daniel DaianuFoto: AGERPRES

“Avem interesul ca UE sa-si trateze slabiciunile. In privinta Romaniei, daca nu ai consolidare fiscala ti se inchid pietele. E nevoie de aceasta consolidare care sa permita Romaniei sa nu intre in furtuna declansata de criza datoriilor suverane. In privinta politicii de curs e nevoie de prudenta pentru a putea adera la euro. Nu poti intra nepregatit acolo”, a avertizat profesorul Daianu. In plus, a mai spus fostul europarlamentar, iesirea din criza ar fi mult mai usoara daca ai avea un spatiu fiscal mai mare pentru investitii.

"Vom avea pierderi. Si noi, ca si celelalte state europene. Unele nu vor mai fi recuperate ca nu va mai fi de unde. Am putea avea de asemenea o scadere a ratei potentiale de crestere, pentru ca s-au schimbat multe in piata. Nici capitalul nu va mai veni asa cum a venit pana acum. Pentru stabilizare ai nevoie de o relatie intre ritmul de crestere economica si dobanda. Noi avem un deficit foarte mare ceea ce ingreuneaza teribil revenirea. Solutia este fondurile europene", apreciaza Daianu.

Despre “Semestrul economic” fostul ministru de Finante apreciaza ca aceasta este o buna ocazie pentru noi de a gandi din timp bugetul public, intr-o perspectiva mai lunga. "Proiectul nostru de buget va fi examinat, in mod sistematic, iar parlamentarii romani vor avea de judecat recomandari “europene” cu impact concret asupra bugetului national", explica Daianu.

Programarea bugetara multi-anuala va trebui sa capete fond. Absorbtia de fonduri europene, poate fi sansa Romaniei de a contracara efectele nefaste ale crizei privind nivelul productiei si ritmul cresterii economice potentiale (diminuat de criza). Un grad confortabil de absorbtie ar putea duce la evitarea prociclicitatii. Dar, pe langa acest lucru, mai e nevoie de consolidarea unor institutii, constructia unor entitati independente (precum Consiliul Fiscal), ca si de o reglementare si o supraveghere a grupurilor financiare care opereaza in Romania", mai spune Daniel Daianu.

Potrivit acestuia, relatia autoritatilor autohtone cu agentiile europene va capata dimensiuni noi. "Trebuie sa existe interesul ca activitatea bancilor sa fie orientata catre finantarea productiei, a infrastructurii. De aceea trebuie sa sustinem initiative ale Comisiei, ale Consiliului care urmaresc o reforma a intermedierii financiare, ingradirea operatiunilor speculative", a mai precizat Daianu.

  • Despre adoptarea euro si functionarea sistemului financiar

Intrarea in zona euro are sens doar daca: problemele mari ale UME sunt depasite si facem in asa fel incat economia noastra sa fie compatibila cu ceea ce presupune o arie monetara optima.

- Criza din UE, criza datoriilor suverane, trebuie sa ne invete sa ne bazam mai mult pe forte proprii, chiar daca facem parte din acest club.

- Chestiunea fiscala ramane esentiala in UE (UME); dar ea nu se reduce la simpla disciplina financiara

- Guvernanta economica in UE are nevoie de politici la nivel UE (simpla coordonare nu cred ca este suficienta…)

- Reforma guvernantei economice in UM (UE) trebuie sa asigure convergenta reala

- Coordonarea in G20 este esentiala

- Ne orientam catre un sistem global bazat pe trei “subsisteme”?

- Structura de functionare a intermedierii financiare in economiile avansate are vicii majore

- Abuzul de securizare si “sectorul bancar secundar” au accentuat “fragilitatea” sistemelor financiare (Lamfalussy)

- Nu oricare inovatie financiara este buna (CDOs)

- Exista o criza a integrarii financiare de adancime; aceasta se vede cel mai bine in Uniunea Monetara Europeana (aproape ca nu mai distingem ce este datorie suverana si ce privata in industria financiara…). Acest lucru genereaza un imens “moral hazard”

- Dezechilibre globale: economiile UE pot fi victime colaterale ale “razboiului valutelor”; impact asupra comertului international

  • Despre criza economica si financiara

- Stabilitatea preturilor nu securizeaza stabilitatea financiara

- Nu orice problema are o origine fiscala (Irlanda, Spania etc.)

- Nereglementarea si supravegherea pietelor financiare creeaza riscuri sistemice majore, mai ales unde integrarea financiara este adanca (UME/UE)

- Integrarea financiara de adancime intra in coliziune cu realitatea prerogativelor nationale (fiscalitate)

- Indatorarea excesiva a sectorului privat (a bancilor) creeaza riscuri sistemice ( “too big to fail”)

- Avem si cazul lui “too big to be saved”, cand incercarea de salvare a unor entitati private compleseste bugetul public (Irlanda) si avem criza suverana…

- Interventiile de salvare si consolidarea in industria financiara maresc “hazardul moral”

Vezi in atasament intreaga prezentare a lui Daniel Daianu