Economia rusa aminteste tot mai mult de cea sovietica, sustine Petr Aven, presedintele bancii rusesti Alfa - una dintre cele mai solide din sistemul bancar rus. In opinia lui Aven, bugetul Rusiei aminteste tot mai mult bugetul Uniunii Sovietice. Cheltuielile pentru programe sociale cresc, iar pretul la petrol care poate asigura un buget fara deficit, a fost urcat deja la 100 dolari/baril. In conditiile unei asemenea dependente a bugetului de petrol, bancherul sustine ca o majorare a taxelor devine inevitabila, iar cresterea cheltuielilor de stat alimenteaza tendinta inflationista.

„Din punct de vedere economic, am revenit in vremurile sovietice: cand Mihail Gorbaciov a venit la putere, tara avea rezerve uriase, un nivel scazut al datoriilor si preturi ridicate la petrol”, a explicat Aven intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times, preluat de Vedomosti. „Dar in vreo trei-patru ani, banii s-au terminat si a aparut o datorie uriasa”.

Combinatia dintre nivelul scazut al concurentei, fenomenul coruptiei si sistemul juridic debil inrautateste atmosfera pentru mediul de afaceri si umbreste perspectivele cresterii economice. Ca urmare, investitorii isi retrag banii spre alte piete emergente, unde exista convingerea intr-o crestere viguroasa, mai spune Petr Aven.