Declinul global inregistrat de cotele maxime de impozit pe venit in ultimii sapte ani pare sa fi ajuns la final, potrivit studiului Individual Income Tax and Social Security Rate Survey realizat de KPMG. Conform datelor obtinute, cota medie globala a crescut anul acesta cu 0,3 puncte procentuale, semnaland faptul ca ne aflam in mijlocul unei schimbari. Tendinta generala de crestere remarcata in cursul acestui an sugereaza faptul ca guvernele incep sa opteze pentru o crestere a cotei de impozitare in vederea combaterii deficitului bugetar.

Studiul arata ca majoritatea modificarilor de cote din anul 2010 provin din Europa. Cele mai mari impozite pe venit, la nivel global, sunt platite in continuare de catre cetatenii Uniunii Europene (UE), unde cota medie de impozitare a crescut cu 0,3% fata de anul trecut.

Initiativele guvernelor est-europene de a mentine cota unica de impozitare la un nivel scazut, alimentand trendul istoric descrescator, au stagnat. Estonia care a introdus cota unica pentru prima data in 1994, intentionand sa o reduca la 18% pana in 2012, a renuntat la acest plan, iar Letonia a crescut cota unica de la 23% la 26%.

Madalina Racovitan, director in cadrul departamentului tax si coordonatoare din cadrul KPMG Romania, spune ca "in ciuda dificultatilor cu care guvernele s-au confruntat in incercarea de a proteja veniturilor bugetare in perioada de recesiune, nici o alta tara din Europa Centrala si de Est nu a crescut cota de impozitare in 2010, iar Ungaria chiar a redus aceasta cota, de la 36% la 32%. Cota unica de impozitare a fost un mare succes in stimularea investitiilor in tarile ECE si reducerea economiei subterane, conducand, prin urmare, la venituri bugetare mai mari. Este incurajator faptul ca tarile din ECE au rezistat, in general, tentatiei de a creste impozitul pe venit si au pastrat sistemele bazate pe cota unica de impozitare, intrucat nivelul scazut al impozitarii este unul dintre factorii care favorizeaza relansarea economiei".

Tendinta de crestere a cotelor de impozit s-a extins in vestul Europei

In Europa de Vest, trendul ascendent initiat de catre Irlanda anul trecut, s-a extins, arata expertii KPMG. In timp ce cota maxima in Irlanda a crescut cu 1% in 2010, Marea Britanie a inregistrat o majorare de 10 puncte procentuale, cota sa maxima de impozitare ajungand de la 40% la 50%, aceasta fiind si cea mai mare crestere inregistrata la nivel global anul acesta.

Alte guverne din Europa de Vest i-au urmat exemplul in incercarea de a creste veniturile bugetare. Islanda, pe fondul prabusirii sectorului bancar, a inlocuit regimul cotei unice de impozitare, cu o abordare progresiva crescand cota maxima de impozitare a venitului cu circa 9 procente. Grecia, ca raspuns la preocuparile privind deficitul public, a crescut cota marginala de impozit pe venit cu 5 puncte procentuale. Portugalia si, mai recent, Franta, au ridicat cotele marginale de impozit cu 3 puncte procentuale si respectiv un punct, in incercarea de a-si corecta deficitele bugetare.

La polul opus, Danemarca a optat pentru un pachet de stimulare, in speranta cresterii consumului si a scazut cota maxima cu aproape 7 procente. De asemenea, Croatia a redus in iulie cota marginala de impozit cu 5 puncte procentuale.

In ceea ce priveste cele mai ridicate cote de impozitare a venitului, tinand cont de reducerea acestora in Danemarca, liderul la nivel global este acum Suedia. Astfel, cota maxima de impozitare a veniturilor suedezilor depaseste 56% in 2010.

In Romania nu au intervenit schimbari privind cota de impozit pe venit in 2010. Contributiile sociale sunt insa o adevarata povara pentru angajatori si angajati

Madalina Racovitan a mai declarat ca in Romania, nu a intervenit nici o schimbare privind cota de impozit pe venit in 2010, care ramane destul de competitiva. Ea a mai spus ca adevarata povara pentru angajatori si angajati o reprezinta contributiile sociale, care sunt ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le ofera.

"Studiul KPMG arata ca pentru salariatii de top cotele efective de contributii sociale din Romania, pentru angajatori si angajati, sunt printre cele mai mari din lume si cele mai mari din Europa Centrala si de Est. In Romania, contributiile sociale ridicate pot actiona ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca si as recomanda ca guvernul sa diminueze acest efect fie prin reducerea cotelor contributiilor sociale fie prin reintroducerea unui plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contributii de asigurari sociale (inclusiv pensii, asigurari medicale si somaj). O astfel de decizie ar stimula ocuparea fortei de munca in special in sectorul privat, lucru necesar pentru a ajuta firmele sa depaseasca perioada de recesiune", a spus Racovitan.

Studiul KPMG este un studiu transfrontalier privind impozitarea persoanelor fizice si cotele de contributii sociale, ce include date istorice din 2005-2010. Raportul acopera 86 de tari, concentrandu-se pe cel mai inalt nivel al impozitului pe venit. Pentru a facilita comparatia, studiul a exclus, acolo unde a fost posibil, alte taxe, cum ar fi taxe locale/municipale.