​1. Volumul zilnic al tranzactiilor valutare interbancare realizat in luna noiembrie a fost de 1,5 miliarde euro, cu 4% peste valoarea din octombrie, cu 11,6% peste valoarea din noiembrie 2009, insa cu 9% sub valoarea din noiembrie 2008, detalii in graficul alaturat. Cu galben luna atacului speculativ din octombrie 2008, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In primele 11 luni din 2010, pe piata valutara interbancara s-au tranzactionat aproximativ 350 miliarde euro, cu peste 10% mai mult decat in primele 11 luni din 2009, insa cu ~15% mai putin decat in 2008, an in care tensiunile pe curs au fost semnificativ mai mari.

2. Totalul restantelor bancare a scazut usor in octombrie fata de septembrie, ajungand la 14,6 miliarde lei. Din aceasta suma, 2,3% reprezinta intarzierile de pana la 15 zile (restante de tip A), 1,6% intarzierile intre 16 si 30 de zile (tip B), 4% intarzierile intre 31 si 60 de zile (tip C), 3,2% intarzierile intre 61 si 90 de zile (tip D), 81% intarzierile mai mari de 90 de zile (tip E), iar 7,9% reprezinta valoarea creditelor restante scoase in afara bilantului (tip X).

De remarcat pe grafic variatia restantelor de tip A in ultimele 6 luni (pentru o mai buna vizualizare, restantele de tip E sunt pe scala din dreapta!) – dupa o crestere exploziva in lunile mai si septembrie, acest tip de restante au scazut semnificativ in luna urmatoare fara sa se transforme in restante de tip B sau C.

3. Soldul numarului de credite cu o valoare mai mare de 20.000 de lei aflate in derulare a scazut cu 18.000 in octombrie, ceea ce arata ca numarul creditelor ajunse la scadenta sau achitate in avans a fost mai mare decat numarul creditelor noi acordate de banci. Aceasta evolutie arata si o reducere a numarului debitorilor, ceea ce nu este un lucru rau.

In acelasi timp, numarul interogarilor bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare a fost de 178.785 in octombrie, numar relativ egal cu cel din luna anterioara, insa cu 17% mai mic decat cel inregistrat in octombrie 2009 si cu 70% sub cel din octombrie 2008. Inainte de criza, numarul lunar al interogarilor trecea de 1 milion.

O banca, atunci cand doreste sa afle bonitatea unui client propriu sau potential (sau cand o persoana doreste sa contracteze un credit) il verifica la CRB, variatia numarului de interogari reflectand astfel intr-o oarecare masura interesul romanilor pentru creditare. Iar interesul romanilor pentru creditare ramane extrem de scazut.

4. Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de scadere de 3,53% fata de trimestrul precedent si de 1,09% fata de acelasi trimestru al anului anterior a comunicat astazi INS.

Exista insa variatii foarte mari intre diversele sectoare economice. Astfel, comparativ cu T3.09, costul cu forta de munca a crescut cu 19% in sectorul informatiilor si comunicatiilor si cu 8% in industria prelucratoare, insa a scazut cu 20,2% in Administratie, cu 22,8% in Invatamant si cu 19,7% in Sanatate.

Cu toate acestea, scaderea inregistrata in sectorul public nu a generat o scadere similara a cheltuielilor de personal care, in aceeasi perioada s-au redus cu doar 11%, detalii aici.

Bonus: un articol foarte bun pe Bloomberg.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.