Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Presedintele AOAR: Ne indreptam rapid catre stagflatie

Romania se indreapta cu pasi foarte rapizi spre stagflatie (fenomen care combina incetinirea cresterii economice cu accelerarea inflatiei) din cauza distrugerii lanturilor de creare a valorii in economiae.

Vom ajunge sa avem importuri ridicate si somaj tot mai ridicat", declara Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Potrivit sefului AOAR, am putea sa ne asteptam la o revenire "mai devreme decat credem a cresterii segmentului imobiliar pe fondul dezvoltarii retailului modern (lanturile de super si hypermarketuri).

Conceptul de stagflatie este cunoscut in mare parte deoarece, in teoria macroeconomica de dupa al doilea razboi mondial, inflatia si recesiunea erau privite ca excluzandu-se reciproc. Stagflatia este un fenomen foarte dificil si costisitor de eradicat.

Moody's a retrogradat cu doua trepte ratingul Ungariei, la Baa3

Agentia de evaluare financiara Moody's a revizuit in scadere, cu doua trepte, ratingurile Ungariei pentru obligatiunile guvernamentale in moneda locala si valuta, de la "Baa1" la "Baa3", pe fondul temerilor cu privire la stabilitatea fiscala pe termen mediu si lung. Perspectiva ratingului obligatiunilor guvernamentale ale Ungariei ramane negativa. Guvernul ungar, condus de premierul Viktor Orban, a promis sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB in 2011, asa cum se prevede in acordul de asistenta financiara incheiat cu Uniunea Europeana si FMI.

Pentru aceasta, Parlamentul de la Budapesta a aprobat recent o lege care obliga companiile din energie, telecomunicatii, retail si bancile sa plateasca o taxa speciala, autoritatile sperand sa stranga 582 milioane de euro anual in decursul a trei ani. Seful misiunii FMI la Budapesta, Christoph Rosenberg, a apreciat insa ca masurile anuntate de guvern vor ajuta la indeplinirea tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 3,8% din PIB, insa nu sunt suficiente pentru a asigura ca si tinta de deficit pe 2011 va fi respectata. Totodata, guvernatorul bancii centrale a Ungariei (NBH), Andras Simor, a criticat reformele guvernului in domeniul impozitarii, spunand ca vor avea efect pe termen scurt si nu vor contribui la reducerea deficitului pe termen lung.

Germania respinge suplimentarea fondului de 750 mld. euro sau emisiuni de obligatiuni ale zonei euro

Cancelarul german, Angela Merkel, a respins ferm posibilitatea suplimentarii fondului de 750 de miliarde de euro destinat sustinerii statelor cu probleme din zona euro sau vanzarea de obligatiuni garantate de intreaga uniune monetara. Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, va incerca, luni, sa convinga ministrii de Finante din zona euro, prezenti la o reuniune la Bruxelles, sa creasca fondurile disponibile pentru programul de sprijinire a statelor din zona euro confruntate cu probleme financiare, astfel incat sa limiteze extinderea crizei de incredere care afecteaza uniunea monetara.

Seful FMI va cere si Bancii Centrale Europene (BCE) sa suplimenteze achizitiile de obligatiuni pentru a contribui la stabilitatea financiara a zonei euro, se arata intr-un document al Fondului, obtinut de Reuters. Merkel a afirmat, insa, ca nu considera necesara majorarea fondului de 750 de miliarde, iar tratatul Uniunii Europene nu permite emisiunea de obligatiuni comune. O emisiune de titluri in comun a zonei euro va elimina competitivitatea si interesul statelor pentru un comportament fiscal corect, a argumentat liderul executivului german.

BCE a determinat, saptamana trecuta, o reducere a costurilor de asigurare a datoriilor statelor de la periferia zonei euro prin cresterea achizitiilor de obligatiuni irlandeze si portugheze, considera analistii. Institutia a indicat ca ar putea continua aceasta masura.