Guvernul Statelor Unite a vandut luni 2,4 miliarde de actiuni pe care le detinea la Citigroup Inc pentru 4,35 dolari bucata, realizand un profit brut total de 12 miliarde de dolari in contul contribuabililor americani, relateaza Reuters.

Prin aceasta ultima operatiune, Trezoreria va incasa 10,5 miliarde de dolari in urma unei oferte publice pentru 2,4 miliarde de actiuni.

"Vanzand actiunile ramase la Citigroup, avem sansa de a realiza un profit substantial pentru contribuabili si de a evita viitoare riscuri", a declarat Tim Massad, de la departamentul Trezoreriei.

"Cu aceasta tranzactie, am realizat un avans in ceea ce priveste scopurile de a recupera fondurile TARP, protejarea contribuabililor si iesirea guvernului din actionariatul companiilor private", a adaugat el, intr-un comunicat de presa.

Trezoreria a platit in total 45 de miliarde de dolari pentru a salva Citigroup in 2008 si in 2009, in perioada crizei financiare. Compania a platit 20 de miliarde de dolari in actiuni preferentiale, in timp ce alte 25 de miliarde au fost convertite in 7,7 miliarde actiuni comune detinute de Trezorerie.

Trezoreria mai detine acum circa 7% din capitalul bancii.