Volksbank ar putea renunta la afacerile din Romania, vanzandu-le celor doi co-proprietari ai bancii, grupul german DZ Bank şi Banque Populaire (Franta) care detin 24% din VBI, se arata in strategia pe 2015 a grupului bancar austriac, preluata de presa austriaca. Discutii exploratorii pentru a duce la indeplinire aceasta tranzactie au fost deja demarate, dupa obtinerea acceptului din partea Consiliului de Supraveghere. “Banca va vinde cele 51% de participatie în Volksbank International (VBI) anul viitor”, a declarat un insider pentru Die Presse.

Conform Strategiei 2015, a Volksbank AG (OVAG), societatea va pune accentul în viitor pe pe segmentul corporate si imobiliare, incercand in acelasi timp sa isi imbunatateasca indicatorii financiari. Potrivit noii strategii, tintele pentru 2015 sunt: o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) de cel puţin 10%, rata capitalului tier 1 (riscul de credit) sa ramana la circa 10%, iar raportul costuri-venituri ar trebui să fie menţinut la aproximativ 55%.

In Romania, Volksbank se confrunta cu serioase probleme de imagine, fiind in mod repetat amendata de ANPC si trebuind sa faca fata proceselor intentate de proprii clienti. Mai mult, institutia bancara a dat in judecata Guvernul la finele lunii septembrie, materia juridica fiind contenciosul administrativ şi fiscal. Banca a solicitat Curtii de Apel Bucuresti suspendarea executarii unui act administrativ, fiind reprezentata in proces de casa de avocatura NNDKP, cea care reprezinta bancile si in procesele intentate de clienti. Cererea a fost insa respinsa de judecatorii Curtii.

Activele subsidiarei locale a Volksbank International (VBI) s-au redus in primele noua luni cu 8,6%, de la 5,25 miliarde de euro in decembrie la 4,8 miliarde de euro. Activele totale la nivel de grup au scazut cu 3,5% in perioada ianuarie-septembrie, de la 14,2 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2009 la 13,7 miliarde de euro.

Romania ramane in continuare cea mai importanta piata pentru VBI, fiind urmata de Volksbank Cehia (active de 2 miliarde de euro), Volksbank Ungaria (1,9 miliarde de euro), Volksbank Slovacia (1,3 miliarde de euro) si Volksbank Croatia (1,1 miliarde de euro).