Banca Nationala a Romaniei nu va permite ca leul sa se deprecieze peste 4,3 lei pentru un euro la final de an - aceasta este parerea unor analisti ING Romania, citati de Daily Bussines. Ei au reamintit ca rezervele valutare mari ale bancii centrale permit institutiei sa intervina in piata pentru sustinerea leului si au apreciat totodata ca moneda nationala se va intari in a doua parte a anului viitor.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca rezervele valutare sunt in exces, iar in cazul in care aceasta institutie ar interveni in piata pentru a vinde valuta, cursul s-ar putea aprecia semnificativ.

Totodata, multi dintre analistii locali sunt de parere ca leul se va aprecia pana la finele anului viitor fata de euro, ceea ce face economiile in moneda nationala mai rentabile decat cele in euro.

Astfel, specialistii de la Raiffeisen Bank prognozeaza ca leul se va deprecia pana la un nivel de 4,4 lei/euro in primul trimestru al anului viitor, dar va intra apoi pe un trend de intarire, pana la 4,25 lei/euro la finalul lui septembrie.

La randul lor, analistii ING Bank Romania intrevad o depreciere a leului fata de euro in primele trei luni ale anului, pana la 4,35 lei/euro si considera ca leul se va aprecia ulterior, pana la 4,25 lei/euro. Pentru sfarsitul lui 2012, banca preconizeaza un curs de 4,15 lei/euro.