Tampenia propusa de Cantona - aceea de a provoca falimentul sistemului bancar in 7 decembrie prin retragerea depozitelor bancare- a ramas la stadiul de simpla debilitate, asa cum era de asteptat. In toata tara, potrivit datelor centralizate, ieri au fost desfiintate circa 4800 de depozite bancare, mult sub media inregistrata in lunile anterioare (cele mai multe au avut loc in iulie-septembrie probabil si datorita perioadei de concediu, in cele 3 luni fiind efectuate 700.000 de retrageri bancare- echivalentul unei medii zilnice de 7.500 de operatiuni), scrie Dan Popa pe blogul sau.

Nici sumele retrase nu sunt comparabile, media celor retrase ieri fiind de circa 65% din media retragerilor in perioada de varf). “Activitate normala, depozitele erau in sume mici, probabil au fost orientate catre cumpararea de cadouri pentru Sarbatori”, mi-au spus oamenii care se ocupa cu asemenea statistici.

Apelul iresponsabil facut de Cantona nu a avut prin urmare niciun efect in piata. Notez in treacat ca insusi initiatorul demersului a efectuat doar o retragere “simbolica” (el fiind miliardar) asa incat camerele televiziunilor instalate in fata bancii la care fotbalistul isi tine banii, nu au avut ce filma.

Cum stau lucrurile in Romania?

In primul rand, ca sa retragi o suma mare de bani dintr-o banca, e nevoie de un preaviz depus la sediul bancii. Nu poti retrage dintr-o data un depozit de 10.000 de euro de exemplu, fara sa iti faci o programare. Am patit-o si eu cand am vrut sa achit avansul la apartamentul in care locuiesc. Prezumand ca de banii mei dispun liber, m-am trezit ca trebuie sa anunt banca inainte macar cu o zi de retragere. Mi s-a explicat de ce si am inteles.

In fine, presupunem insa ca ai depus acel preaviz si te duci de dragul fotbalistului francez sa iti desfiintezi depozitul. Ce faci dupa ce te trezesti cu “caramizile” de bani in mana? Unde te duci cu ei? Mergi frumos acasa si le pui in debara? E absurd. Nu mai zic de riscul de a fi vazut de vreun binevoitor cu bratele incarcate de pachete cu bani (tu, nu el).

Pe urma, cati romani sunt in postura de a-si permite sa renunte la dobanzile depozitelor la termen doar pentru a satisface moftul miliardarului francez?

E drept, criza a dus la scaderea numarului titularilor de depozite persoane fizice. In ultimul an, aceasta scadere este de 1,18 milioane persoane. Cei care au ramas in sistem, planuiesc insa sa economiseasca mai mult. Potrivit datelor FNGB, un sfert dintre cei care au economisit în 2010 au aceasta intentie pentru 2011, îngrijoraţi fiind de viitorul lor.

Nu sunt un fan al spolierilor pe care unele banci locale le practica, dar nu gasesc ca asta e calea de a le face mai responsabile. E nevoie de o mult mai complexa atitudine a celor din Banca Nationala, care in materie de reglementare mai are multe de facut. Lacomia si goana dupa profit ori cota de piata s-a mai stins acum. Batalia se da pe supravietuire, nu pe profituri record.

Cum spuneam, solutia nu e sa distrugi sistemul bancar din razbunare pentru tampeniile care s-au facut, ci sa il reglementezi in asa fel incat: 1- Statul sa nu devina …captivus al sistemului bancar si 2- excesele de pana acum sa nu mai fie posibile.

Cum insa lobbyul facut de bancheri este infinit mai puternic decat dorinta Statului de a impune o doza de ordine, lucrurile nu au cum sa arate mult mai bine in viitorul apropiat.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.