Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economist german: Statele din zona euro au nevoie de disciplina fiscala, nu de obligatiuni comune

Statele zonei euro au nevoie de imbunatatirea disciplinei fiscale si a mecanismelor comunitare prin care sunt sanctionate tarile care incalca regulile bugetare, iar o emisiune comuna de obligatiuni nu este indicata, a declarat Wolfgang Franz, presedintele consiliului economic al guvernului german.

Consiliul format din cinci persoane sfatuieste executivul german in privinta politicilor economice.

Ministrii de Finante din zona euro au convenit, luni seara, ca, pentru moment, nu este nevoie de majorarea fondurilor mecanismului de 750 de miliarde de euro destinat protejarii uniunii monetare.

Propunerea de suplimentare a resurselor programului financiar a fost sprijinita de Fondul Monetar International, dar a intampinat o opozitie puternica din partea Germaniei.

Ideea obligatiunilor comune pentru zona euro, sustinuta in principal de presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, si de ministrul italian de Finante, Giulio Tremonti, a fost respinsa luni de cancelarul german Angela Merkel.

Islanda a iesit din recesiune

Economia islandeza a iesit din recesiune in trimestrul III, pentru prima oara de la prabusirea sistemului sau financiar, in octombrie 2008, potrivit datelor statistice oficiale. Dupa ce a scazut timp de sapte trimestre, Produsul Intern Brut al Islandei a crescut in perioada iulie-octombrie cu 1,2% in raport cu trimestrul precedent, a anuntat Oficiul national de statistica, intr-un comunicat. Sistemul bancar islandez, disproportionat in raport cu restul economiei, s-a prabusit brutal in octombrie 2008, pe fondul crizei financiare mondiale, antrenand interventia Fondului Monetar International si o profunda criza economica, intr-o tara aflata pana la acel moment in plin boom economic. Si totusi, recesiunea s-a dovedit mai putin brutala decat se temeau initial economistii si expertii FMI.

UE a aprobat imprumutul de 85 miliarde de euro acordat Irlandei

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au adoptat oficial pachetul de asistenta financiara in valoare de 85 miliarde de euro pentru Irlanda, cu cateva ore inainte ca Parlamentul irlandez sa aprobe un buget de austeritate. O sursa citata de AFP a declarat ca ajutorul nu este conditionat de aprobarea bugetului, dar acest lucru este "crucial".

Ministrii celor 27 de state ale UE "au adoptat decizia de furnizare a asistentei financiare pentru Irlanda si o recomandare care precizeaza conditiile" pe care autoritatile de la Dublin trebuie sa le indeplineasca in schimbul ajutorului financiar, se arata intr-un comunicat al UE.

Din sumele incluse in pachetul de asistenta financiara, zece miliarde de euro vor fi utilizate pentru recapitalizarea bancilor irlandeze, pastrandu-se o rezerva de 25 miliarde de euro, iar 50 miliarde de euro vor acoperi necesitatile de finantare ale Irlandei, mai arata reprezentantii UE.

Bulgaria vrea sa privatizeze 31 de companii mici prin intermediul bursei

Guvernul bulgar incearca sa obtina venituri la bugetul de stat prin privatizarea a 31 de companii prin intermediul bursei de valori, aceasta fiind pentru prima data cand guvernul de centru-dreapta incearca sa utilizeze privatizarea ca un instrument anti-criza. Prin aceasta actiune, autoritatile de la Sofia incearca sa atraga la buget circa 40 milioane de euro.

Autoritatile vor scoate la vanzare pachete de actiuni la companii de stat de mici dimensiuni, cea mai atractiva dintre ele fiind Montazhi Sofia, care produce echipamente tehnologice, constructii metalice, instalatii electrice si conducte industriale. Pretul de oferta pentru intregul pachet de actiuni a fost stabilit la circa 35 milioane de euro, insa analistii atrag atentia ca acest pret este prea mare si cel mai probabil compania nu va atrage un cumparator.

Privatizarea prin Bursa din Sofia nu implica si listarea companiilor respective. Oferta de privatizare va avea loc in perioada 14-27 decembrie.