Facilitatile oferite de Minister autoritatilor locale pentru reducerea arieratelor fata de mediul privat nu au avut prea mare trecere in teritoriu, dupa cum arata datele transmise la solicitarea HotNews.ro. Posibilitatea de a solicita imprumuturi "cu dobanda de 6,25%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, perioada de gratie de un an" pentru a-si plati o parte din datorii a fost putin utilizata in cinci luni de la publicarea actului normativ care reglementeaza imprumuturile.

In total, creditele solicitate insumeaza 40.000 lei, desi suma disponibila este de 1,5 miliarde lei. Recent, autoritatile din judetul Olt au declarat ca primarii nu apeleaza la aceste facilitati, o posibila explicatie fiind temerile ca din colectarea taxelor nu vor fi adunate sume suficiente pentru platirea creditelor.

"Referitor la imprumuturile acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2010 privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum si alte masuri financiare, va informam ca pana la data de 30 noiembrie 2010 au fost solicitate imprumuturi de catre unitatile administrativ teritoriale in valoare totala de 40.353,53 mii lei din care 33.780,37 mii lei imprumuturi acordate si 6.573,16 mii lei imprumuturi pentru care unitatile administrativ teritoriale urmeaza sa intocmeasca documentatia necesara obtinerii avizului Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale", a transmis Ministerul Finantelor Publice pentru HotNews.ro.

Numai 20 de consilii locale au primit creditele pana in prezent, alte 9 solicitari aflandu-se in analiza. In total, in Romania exista peste 3000 de unitati administrativ-teritoriale (comune, orase, judete).

Lista consiliilor locale care au solicitat imprumuturi precum si valoarea fiecaruia - in documentul atasat.

Ordonanta mentionata instituie posibilitatea ca unitatile administrativ-teritoriale sa solicite Ministerului credite din veniturile obtinute din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, cu o dobanda de 6,25%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, cu o perioada de gratie de un an, in limita sumei de 1.500.000 mii lei, pentru achitarea obligatiilor de plata restante inregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2009 fata de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii si lucrari, inclusiv fata de operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat, neachitate la data solicitarii imprumutului.

Recent, autoritatile locale din Olt au facut declaratii legate de accesarea creditelor de catre primarii din judet.

Subprefectul din Olt Virgil Panduru a anuntat ca nu exista in judet vreo primarie care sa fi luat credit de la Ministerul Finantelor pentru a achita obligatiile de plata restante catre diferiti agenti economici, furnizori de bunuri si servicii, desi toate administratiile locale reclama ca nu au bani pentru datoriile catre agenti economici, potrivit unei stiri transmisa de Agerpres.

'Toti primarii se plang de faptul ca nu au bani sa plateasca datorii vechi pentru lucrari din anii trecuti, dar, desi le-am trimis mai multe informari despre Ordonanta 51/2010 si cum pot lua credite avantajoase pentru plata obligatiilor, administratiile locale nu au facut imprumuturi. Nu inteleg acest lucru', a spus subprefectul.

Sefa Directiei Generale a Finantelor Publice Olt, Elena Gherghina, a confirmat ca in judet ordonanta mentionata nu a avut impact pentru administratiile locale, care nu au apelat la imprumuturi pentru plata restantelor catre firme.

"O posibila explicatie pentru faptul ca nu au fost luate imprumuturi este reticenta oamenilor fata de credite, care considera ca ar fi mai bine sa primeasca bani de la buget pentru plata datoriilor decat sa se imprumute ca sa le achite. Pentru ca returnarea banilor inseamna o anumita disciplina, poate renuntarea la anumite cheltuieli, exista peste tot temeri ca din colectarea taxelor nu vor fi adunate sume suficiente pentru platirea creditelor. Consiliile locale au fost informate despre cum se pot imprumuta si cum pot debloca o situatie aparent fara iesire', a sustinut Elena Gherghina, potrivit agentiei citate.

Ordonanta nr.51/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial cu numarul 413 din data de 21 iunie 2010 (vezi documentul atasat).