Curios sau nu, fapt e ca locuiesc intr-un cartier in Bucuresti in care misuna pisici, ceea ce e chiar agreabil, pentru ca imi schimba impresia de oras dominat de caini vagabonzi. De curand, am gasit si explicatia: pai, de cand politica guvernului Boc se aseamana cu o vanatoare de pisici, saracele, mai haituite si istovite ca niciodata pe la colturile Palatului Victoria, se refugiaza taman la mine in cartier. Sigur ca, in valtoarea creata, o mai si mierleste cate una Si daca n-ar fi tragic, ar fi chiar comic, dar daca va uitati unde se gasesc pisicile moarte ale guvernului Boc, pai bine... le gasiti tocmai in curtea FMI. Nu contest ca aruncatul pisicii moarte a devenit sport national. Nu trece bine urma, ca...hop...un nou hoit aruncat de guvern ... zdrang... in usa FMI!

In fine, pana se deprinde guvernul Boc sa-si asume responsabilitatea asupra faptelor si actelor sale, sa ne gandim care ar putea fi urmatoarea pisica pe lista neagra... Si cred ca nici nu-i greu, daca ne uitam care e gaura cea mai mare in bugetul consolidat. Acum ca ne-a spus domnu' presedinte, e clar, dar cred ca era deja loc comun: bugetul de pensii.

Iata ca dupa 10 luni, daca scadem subventiile, deficitul bugetului de asigurari sociale a ajuns pe la aproximativ 8 miliarde lei (a se citi la ministerul de finante), deci cam 1,56% din PIB, fata de 1,52% pe intreg anul trecut. Si acelasi minister ne anunta ca subventiile de la bugetul de stat pentru plata pensiilor au crescut de la 6,4 miliarde lei in 2009, la 11,4 miliarde in 2010 si vor creste la rotunda suma de 13,9 miliarde lei in 2011 (proiectul de buget), deci un deficit de 2,55% din PIB. Deci, deja recordul de anul trecut e batut cu 4 miliarde lei si anul urmator va fi batut cu inca 2 miliarde. Si am deslusit si misterioasa cifra de 3% din PIB deficit la bugetul de pensii la care se referea domnul presedinte.

Dar poate va intrebati de unde atata amar de deficit, din moment ce proiectul de buget include si mult asteptata lege a pensiilor, care "repune pe baze echitabile" drepturile de pensii? Nu am acum spatiu sa dezvolt, dar asa e la vanatoare de pisici: pisicile au 7 vieti, zice-se, deci daca dai drumul la tavalugul taierilor, pai nu ajunge sa tai doar odata, ai taiat 25% salarii, inseamna mai putin la contributii, mai putin la consum, mai putin la firme, salarii mai mici la privat, mai putin la contributii si tot asa pana la sfarsitul lumii. Numai ca efectele acestea in lant sigur ca au in spate niste sume, care trebuiau calculate atunci cand prima pisica moarta s-a izbit de usa FMI, lucru pe care nu l-a facut nimeni. Si sa mai vorbim de legea responsabilitatii fiscale? Pai sa-mi fie cu iertare, toata lumea tace malc, poate pentru ca o astfel de nebunie in buget, s-ar fi numit gestiune frauduloasa?

In conditiile in care noi am avut dificultati sa acoperim un deficit la bugetul de pensii de 1,55% din PIB, ma intreb cum il vom acoperi pe cel de 2,55% din PIB. Credeti ca o sa sara in sus incasarile anul viitor, in baza cresterii economice prognozate? In niciun caz, asa ca sa ne asteptam la "investitii"...in pensionari.

Si cum nu mai credem nici in miracole cu saci fara fund, nici in solutii extreme, prin care sa dispara brusc o mare masa de pensionari, ceva imi spune ca fondurilor de pensii private li se pregateste un "cadou", fara ca insa guvernantii sa stie la acest moment. Desigur ca pisica asta e muribunda deja in curtea vecinului, ceea ce inseamna ca se poate. Ceva i-a determinat pe unguri asa peste masura incat sa se exercite... ceea ce in buna traditie de guvernare autohtona, e suficient motiv sa o facem si noi. Adicatelea, ei de ce pot... si noi nu? Ce, noi n-avem probleme mai mari in a plati pensiile actuale incat sa ne mai gandim la generatiile viitoare de pensionari? Eh, si ca sa nu las impresia ca a trecut o pisica neagra prin fata mea de mi-a luat mintile, ma intreb la ce ar folosi daca ne-ar fura valul nationalizarii.

Dat fiind beneficiile incontestabile ale fondurilor de pensii private, eu unul, membru afiliat al generatiei viitoare de pensionari, m-am hotarat sa previn asta, asa ca propun un armistitiu dinainte de razboi: preiau din exemplul unor state mai dezvoltate, de pilda, Chile, care a hotarat ca e bine sa existe fonduri de pensii private, dar nu numai pentru ele. Adica, au fortat fondurile sa participe la dezvoltarea infrastructurii nationale si sa investeasca resursele atrase in aceeasi tara.

Ipac dau de stire, eu zic ca noi nu avem anvergura asta, dar dat fiind situatia fondurilor de pensii, precum si inclusiv a fondului public, n-ar fi chiar de neglijat sa discutam de o perioada tranzitorie, care vine intre perioada de lansare si in loc de disparitia ireconciliabila, in care fondurile private sa accepte sa "alimenteze" fondul public de pensii, contra unui ...randament, desigur, care sa acopere plasamentele cele mai sigure ale fondurilor private, dar care, zic eu, ar fi mai mici decat paguba in buget produsa de "beneficiile" sutelor de emisiuni de titluri de stat lansate pe termen scurt de neajutoratul minister al finantelor intru exact acelasi scop si ca sa nu le sara guvernantilor pensionarii in cap, am zis...

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro