Guvernul a aprobat un program privind constructia a 400 de crese in 2011, a anuntat ministrul dezvoltarii, Elena Udrea. "Am decis sa construim in 2011 un numar de 400 de crese. Sigur ca este foarte important ca si autoritatile publice locale sa fie pregatite sa puna la dispozitia ministerului terenul aferent constructiei", a precizat Udrea. Potrivit acesteia, "banii vor proveni din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii" aprobat recent.Astfel, executantul va suporta din surse proprii constructia unei crese, urmand sa primeasca banii din partea statului din 2013. Elena Udrea a mai spus ca Executivul intentioneaza sa acopere tot necesarul de crese din Romania.

Proiectul presupune construirea de crese modulare, fiecare modul avand un numar de 20, 40 sau 80 de copii. "Avem un proiect-tip pe care il vom aplica la nivel national, este standardizat. Avem standarde de cost si de asemenea, proiectul este modular, in asa fel incat sa putem sa construim crese pentru un numar de copii incepand cu 20, 40, 80. Modulul se refera la un numar de 20 de copii. Coroborand aceste norme de cresa cu directiva comunitatii europene, am stabilit si un pret de referinta pe modul. Este un pret sub 100 de mii de euro fara TVA si asteptam ca pana la 15 ianuarie autoritatile publice locale sa ne faca solicitari privind numarul de locuri in crese de care au nevoie, in asa fel incat noi sa putem calcula numarul de crese pe care le vom construi in fiecare oras", a explicat Udrea", a explicat ministrul Dezvoltarii. Aceasta a precizat ca suma a fost calculata pentru un modul de 20 de copii.

In Bucuresti vor fi construite 16 gradinite, a mai spus Elena Udrea. "La Bucuresti este suficient pe solicitari actuale, am calculat ca fiind suficiente 16 crese. Aproximativ 2000 de locuri in crese, solicitate pe toate cele sase sectoare in conditiile in care avem un numar de copii intre 0 si 3 ani de aproape 59.000, ceea ce inseamna ca multi copii stau fie cu bone, fie cu bunicii acasa", a mai spus ministrul dezvoltarii.