"Pregatim un pachet prin care sa consolidam executarea silita inclusiv a celor care detin actiuni pe burse dar care nu isi achita impozitele la zi", au declarat pentru HotNews surse din cadrul ANAF. Este o metoda foarte tehnica despre care nu putem da foarte multe detalii in acest moment, au mai spus sursele citate. "Oamenii nostri discuta in acest moment detaliile legate de o asemenea operatiune, urmand ca in perioada urmatoare sa venim cu clarificari. Nu pot preciza sume privind potentiala evaziune facuta de jucatorii pe burse", au mai precizat pentru HotNews surse din interiorul Fiscului.

Potrivit Mediafax, ANAF a prezentat reprezentanţilor pieţei de capital o schiţă de proiect de act normativ, potrivit căreia firmele de brokeraj ar trebui să comunice bilunar instituţiei situaţia conturilor deschise de clienţii acestora, care să cuprindă lista de acţiuni, numărul titlurilor, existenţa sau inexistenţa unui drept de gaj asupra lor, precum şi sumele de bani disponibile în contul clienţilor.

Fiscul a propus să fie transmise informaţii despre toţi clienţii, prin mijloace electronice, însă SSIF-urile au sugerat ca ANAF să aibă acces la situaţia clienţilor prin solicitare, întrucât portofoliile se pot schimba imediat după transmiterea raportului bilunar.

Totodată, există situaţii în care investitorii deţin acţiuni fără să mai aibă cont deschis la un SSIF, iar în acest caz brokerii propun ca ANAF să lucreze cu Depozitarul Central, care la rândul lui să comunice cu firmele de brokeraj. Astfel, instituţia va avea acces la întreg portofoliu.

După identificarea clienţilor, dacă sumele disponibile în conturi nu vor acoperi datoria către stat, ANAF va indica acţiunile care vor fi indisponibilizate şi ulterior valorificate pentru acoperirea creanţelor bugetare.

Propunerea ANAF este ca debitorul să aibă la dispoziţie 15 zile pentru contestare, iar după această perioadă, dacă nu achită restanţele, casa de brokeraj îi va valorifia titlurile în limita a 150% din valoarea creanţei.

De asemenea, ar putea fi stabilită o sumă limită la care ordinele de vânzare se pot da în piaţă, iar dacă creanţa clientului depăşeşte acel nivel lichidarea se va face printr-un ordin special de vânzare.

ANAF va colecta în următoarea perioadă propunerile SSIF-urilor pentru acest proiect, pentru ca ulterior să elaboreze împreună cu brokerii şi CNVM un act normativ.