13 functionari ai ANAF au fost cercetati pentru luare de mita in 2010, au declarat oficiali ai institutiei pentru HotNews.ro, cel mai recent caz fiind cel de la Constanta, cand doi comisari ai Garzii Financiare au pretins o mita de 10.000 de euro. De la inceputul anului, 8 comisari de Garda si 5 angajati ai directiilor judetene au fost suspendati din functie fiind acuzati de luare mita.

In subordinea A.N.A.F. funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti. ANAF a inceput acest an cu circa 31.000 de angajati (dintre care 25.000 lucreaza in cadrul Administratiilor Fiscale), circa 1450 la Garda Financiara si alti aproape 4000 in Administratia Vamilor. Presedintele ANAF , Sorin Blejnar, recunoaste ca oamenii sai mai iau uneori spaga si ca unii au o calitate morala indoielnica, declarand ca reforma personalului care are loc in cadrul institutiei va duce la o “curatenie” a ANAF din acest punct de vedere.

Potrivit unui raport al Amnesty International, unul din trei romani da mita, incurajand astfel eforturile in directia combaterii coruptiei. In luna octombrie, salariatii din ANAF si Finante au facut greva dupa ce stimulentele lor au fost reduse cu 25%.

Ati avut experiente “imorale” cu inspectorii Fiscului? Cele noua cazuri sunt doar o nefericita exceptie a regulii functionarului corect? Spune-ti parerea in formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.