Nu mai e bautura dom`ne, gata!, zice un barbat iesind din magazin. Instantaneu, alti 10 parasesc coada. Sunt circa 200, din care unii au venit de la 5 dimineata. Citisera ca Finantele isi fac “un fel de mall”, dar la preturi mici, cu marfuri confiscate. Cativa politisti pazesc intrarea, sa nu se intre peste rand.”Suntem putini, ne mai trebuiau macar 10 oameni”, zice unul dintre politisti. “Pai aia de la paza ce face? Ca noi de la ora cinci suntem aici si coada era formata”. Restul personajelor: reprezentantii a patru televiziuni, vecinii de deasupra magazinului (aplecati peste balustrada), pensionari si doi maidanezi jegosi. Au si ei cozile lor, dar cea de la Finante e mai stufoasa.

“Ascultati-ma pe mine, ca va spun!”, zice unul. Toti ciulesc urechile. Omul are o geaca neagra, e imposibil sa nu stie ce spune. Au multe chestii.... haine, televizoare... au de toate. E ca in "Europa", dar mai mult de doua saptamani nu tine", zice Atoatecunoscatorul. "Pai de ce?", intreaba un naiv. "Hahaha, pai cum? Ce astia care confisca nu are nici ei magazine? Pai acuma i-a obligat sa vanda o carpa... ca sa scoata ochii. Dom`le, ce va spun eu? Am stat de vorba cu vamesii care mi-a spus... ce dracu...? Deci am vorbit cu o doamna care a fost inauntru. Deci asta va spun... Alea de firma si le opresc ei, nu le.....”, lasa omul fraza in aer, ca pentru connaiseurs.

“Nu e, dom`ne!”, sare o femeie. “Am vazut la televizor cum sta lucrurile in realitate. Are si adidasi Naic de vanzare! Eu sunt aici ca sa ii iau lui nepotu`miu. Daca prind, iau 20 de perechi, ca dupe aia le vand!”

Apare o televiziune. Reporterita se duce direct la femeia care vrea “Naic”. “Ce doriti sa cumparati, doamna? Pentru ce stati la rand?” “Maica, zice femeia cu un glas stins pe care nu i-l cunosteam, sa vad ce are inauntru, da` sunt pensionara... abia am ce pune in gura. Iau si eu o cratita ca e mai ieftina”, zice femeia_care_a_uitat_de_Nike. Doar o cratita?, insista reporterita? “Da maica. Pai ce sa iau ca sunt pensionara si abia am ce pune in gura, zice iar femeia. Poate doua cratite!,” se aventureaza ea dupa cateva secunde de gandire. Televiziunea pleaca sa isi caute alt musteriu. Femeia re-devine vorbareata. “Auzi dom`ne, ce intrebare au ei... Pai e treaba lui matale ce iau eu? Ca daca le zic ca vreau Naic, o sa saie toti sa vrea Naicuri”, zice doamna, cu aplombul regasit.

Omul cu geaca neagra revine si el. “Dom`ne, pai la ce preturi pun ei... sa fim seriosi. Cine vinde astazi adidasi de 3 milioane la 90 de lei? Pai aia isi cara adidasii adevarati la magazinele lor, nu le ....”, lasa din nou fraza lui pour les connaiseurs. “Pai ce, mai apucam noi ceva? Ia uitati-va cati sunt ... cel putin o mie de oameni”, zice apasat. Ii numar si eu. Imi ies osutasaizecisiopt. Diferenta pana la o mie sunt cei invizibili. O alta doamna da un telefon. “Da, draga, vino pana la statia de la spital si peste drum... o sa vezi oameni multi, acolo sunt. Hai draga ca se descurca ministerul si fara noi astazi. Sa mai dea si Vali adeverinte, ca nu i-o cadea mana!”, zice doamna, probabil unul dintre bugetarii romani. “Hai ca iti tin randul aici. Hai, te pup”.

Au si cauciucuri de masina oare?, intreaba altul. "Au pe dracu. Daca e magazin de textile de unde sa aiba cauciucuri?” ii raspunde Omul cu geaca neagra. In fata, o alta televiziune incearca sa intre, sa filmeze din interior. Imediat, oamenii de bine sar ca arsi. “Huoooooooo, bagabontilooooor, la coadaaaaa!”, Reporterita incearca sa le explice ca iau doar niste imagini. Degeaba. “`rea-ti ai dreaq ca va varati mereu in fata. Stati ca oamenii la rand!”. Reporterii intra, totusi. Incerc si eu sa intru, dupa acelasi principiu. “Aloooooo, striga vreo 5 razesi, ca si cand as fi avut mobilul la mine. Domnu, la coada domnu`!. Ma intorc la coada. Huiduielile se amplifica, dupa care se sting brusc. Mai iese un barbat cu amanunte. “Mai are decat globuri si zdrente”, zice calm.

Cei de la coada incep iar framatul. Pai noi nu mai prindem nimic. Sa le spuna careva sa nu vanda tot sa ne ajunga si noua. Cel mai calm e barbatul in geaca neagra. “Ce v-am spus? Am avut dreptate. In doua saptamani se desfiinteaza si asta! Ascultati-ma la mine", zice Profetul. Multimea insa nu-l mai asculta. Sta cu ochii lipiti de cei care intra. Cine nu isi doreste de Craciun un tricou cu numai 7 lei? Cu trei din alea puse unul peste altul, e imposibil sa simti frigul de la antebrat in jos. Una peste alta, mai sunt 5 ore si magazinul se inchide. O fi si maine o zi?