Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat luni ca perspectiva ratingului acordat sistemului bancar din Spania ramane "negativa", din cauza nivelului "slab" al capitalizarii, care ar putea persista in urmatoarele 12-18 luni, potrivit AFP.

"Perspectiva sistemului bancar spaniol ramane negativa deparece capitalizarea bancilor, profitabilitatea si accesul la finantare ar putea ramane la un nivel slab", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Moody's pune problemele sectorului bancar pe seama dificultatilor economice din Spania, "continuarii deteriorarii activelor si a planului guvernamental de austeritate fiscala".

Agentia estimeaza ca pierderile suferite de bancile spaniole vor totaliza 176 miliarde de euro, in conditiile in care pana acum bancile au recunoscut doar jumatate (88 miliarde de euro) prin deprecieri de active si rezerve.

"Moody's estimeaza ca deficitul net de capital al intregului sistem bancar spaniol sa fie de aproximativ 17 miliarde de euro, tinand cont si de fondurile angajate de guvern si alti factori precum provizioanele. Capacitatea de generare de venituri a bancilor spaniole este putin probabil sa compenseze in totalitate nevoile de capital, ceea ce va obliga unele banci sa stranga capital suplimentar, posibil prin injectii de capital din partea programelor guvernamentale", a declarat Alberto Postigo, analist in cadrul agentiei.

Agentia de rating arata ca o conditie preliminara pentru stabilizarea sistemului bancar din Spania este accelerarea procesului de consolidare in interiorul sistemului. In plus, bancile spaniole au nevoie sa-si majoreze indicatorii de capital pentru a restabili increderea pietelor.