Economistul american Nouriel Roubini sustine ca tarile europene ar trebui sa majoreze suma alocata Fondului de salvare pentru tarile aflate in dificultate, daca doresc sa evite o dezintegrare a Zonei Euro, relateaza Le Figaro.

Reputatul economist, care a prezis criza financiara globala, afirma, intr-un interviu acordat Le Monde, ca in prezent exista trei scenarii posibile.

"Primul, ideal, ar fi acela ca ajutorul oferit de Fondul European de stabilitate financiara reuseste sa rezolve problemele si sa calmeze pietele. Este posibil chiar daca, in opinia mea, trebuie, fara indoiala, sa puna mai multi bani pe masa", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat vineri ca fondul dispune pentru moment de suficiente rezerve, dar exista multe voci care cer suplimentarea acestuia.

Al doilea scenariu, in viziunea lui Nouriel Roubini: o integrare fiscala mai aprofundata in sanul Zonei Euro, pentru "rezolvarea structurala a problemelor". "Dar aceasta ar necesita ca anumite tari sa abandoneze o parte a suveranitatii lor, ceea ce pare delicat in special pentru Irlanda sau Germania", noteaza el.

In fine, "a treia optiune este cea a unei restructurari a datoriilor suverane pentru tarile care se confrunta cu dificultati", ceea ce ar putea obliga anumite tari sa renunte la euro si "ar conduce la o explozie a Zonei".

Economistul, care a afirmat ca finantele Frantei se afla intr-o stare la fel de proasta ca cele ale Spaniei sau Portugaliei, a estimat ca reformele structurale promise de Nicolas Sarkozy nu au fost puse in practica.

Nouriel Roubini este recunoscut pentru pesimismul sau.