“Romanii din mediul rural tranzactioneaza in medie 110 de lei prin telefonul mobil, 6 din 10 clienti fiind studenti. Momentan avem circa 30.000 de clienti, dar speram ca numarul acestora sa se dubleze pana la sfarsitul anului viitor”, a declarat marti in cadrul unei conferinte de presa Catalin Moise, directorul general al Good.bee, servicuul de tranzactii mobile achizitionat de BCR. Banca a decis sa tinteasca zonele rurale, orientandu-se catre persoanele nebancarizate, serviciul permitand realizarea de operatiuni bancare simple fara deplasarea la banca. “Nici nu va imaginati ce tipuri de reactii am intalnit. Unii au spus ca chipul de pe card este Necuratul, degeaba le-am explicat ca nu e vorba de niciun Necurat”, a explicat Ana Maria Dezso, agent al good.bee.

Publicul tinta este reprezentat preponderent de fermierii care au de incasat subventii agricole, de beneficiarii de ajutoare sociale dar si de angajatii primariilor ori consiliilor locale mai ales cei din zonele in care nu exista unitati bancare. Cea mai mare banca comerciala locala a decis sa se orienteze pe nisa formata din clientii nebancarizati din mediul rural care nu au acces la banci, nu au net dar au telefon mobil.

Momentan, serviciul functioneaza in retelele Orange si Vodafone, urmand ca si Cosmote sa fie disponibila din primavara anului viitor. “Deocamdata suntem pe pierdere, dar dupa calculele noastre in vara lui 2011 vom trece pe profit”, a mai spus Moise. In primele 11 luni din an, numarul tranzactiilor a fost de circa 100.000, cele mai utilizate operatiuni fiind interogarea soldului, transferul de bani intre utilizatorii retelei good.bee si plata facturilor cu ajutorul telefonului mobil.

Din 2011 serviciul va functiona si pentru persoane juridice, a mai spus Moise, in prezent el fiind destinat doar persoanelor fizice, acestea avand si o limita maxima de tranzactionare de 1500 de lei/zi.

Banca Comercială Română a preluat recent compania good.bee Service, lansata pe piata in martie 2009, subsidiară a unui holding deţinut de Fundaţia Erste şi grupul Erste.