Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ungaria va nationaliza activele fondurilor de pensii private

Parlamentul ungar a adoptat proiectul de lege privind nationalizarea activelor fondurilor de pensii private, autoritatile de la Budapesta incercand astfel sa reduca deficitul bugetar. Conform paginii de internet a legislativului, legea a fost votata cu 250 de voturi pentru, 58 voturi impotriva si 43 de abtineri. Aproximativ trei milioane de persoane din Ungaria contribuie la fondurile de pensii private, activele totale ale acestora fiind de 3.000 miliarde de forinti (11 miliarde de euro). Administratorii fondurilor de pensii private au amenintat ca se vor adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului in legatura cu acest plan guvernamental, care anuleaza reforma sistemului de pensii din 1998, cand angajatii unguri au fost obligati sa plateasca 8% din salarii la fondurile de pensii private, iar 1,5% la sistemul de stat. Prin aceasta lege, guvernul de centru-dreapta condus de premierul Viktor Orban vrea sa redirectioneze banii plasati in fondurile de pensii private in vistieria statului, pana cel tarziu pe 31 decembrie 2011.

Dupa adoptarea noului act normativ, cei care vor ramane fideli fondurilor private vor pierde, dupa 14 luni, orice drept la pensia de stat. Criticii au aratat ca nationalizarea activelor fondurilor de pensii private reprezinta o incercare de a astupa gaura din finantele publice ale Ungariei.

Romania ar putea primi in ianuarie o transa de 360 de milioane euro de la Banca Mondiala

Romania ar putea primi in ianuarie o transa de 360 milioane euro, amanata deja de trei ori, de la Banca Mondiala (BM), parte a acordului cu FMI, UE si alti creditori internationali, a declarat Francois Rantrua, country manager al BM.

Transa este conditionata de respectarea de catre Curtea Constitutionala a reformelor din sistemul de pensii, inclusiv cresterea varstei de pensionare, a spus Rantrua, intr-un interviu pentru Bloomberg. Ultima transa, de 340 milioane de euro, va fi achitata in functie de progresul legii salarizarii unitare, a adaugat reprezentantul BM. Legea care prevede cresterea varstei de pensionare, aprobata la 7 decembrie in Parlament, a fost contestata de opozitie la Curtea Constitutionala, iar o decizie ar putea fi luata in aceasta saptamana.

MFP: Numarul bugetarilor a scazut cu 88.000 in acest an

Numarul angajatilor din sectorul bugetar a fost de 1,29 milioane in luna decembrie, in scadere cu 88.000 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Comparativ cu luna decembrie 2008, numarul bugetarilor a scazut cu circa 107.000.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, efectivul salariatilor s-a diminuat cu 57.000 persoane. Dintre acestia, aproximativ 40% au provenit din administratia publica, iar 60%, in proportii aproape egale, din activitatile de invatamant, respectiv sanatate si asistenta sociala.

Wall Street Journal: Yahoo! se pregateste sa disponibilizeze circa 650 de angajati

Yahoo Inc se pregateste sa reduca circa 650 de locuri de munca, respectiv circa 5% din forta de munca, incepand din aceasta saptamana, potrivit unor surse apropiate acestui proces, citate de Wall Street Journal (WSJ). Oficialii Yahoo! nu au dorit sa comenteze pe marginea acestei informatii. Disponibilizarile ar urma sa se aplice in cadrul diviziei de produse a Yahoo!, care in prezent are circa 7.000 de angajati. Masura reducerii de personal ar urma, spune publicatia, unor mutari similare facute de Yahoo! in ultimii ani. Astfel, Yahoo! a concediat circa 700 de angajati in cel de-al doilea trimestru din 2009, respectiv circa 5% din totalul personalului companiei la acea data.

De asemenea, compania a mai disponibilizat circa 1.400 de angajati in decembrie 2008. La sfarsitul lunii octombrie din acest an, Yahoo! avea 14.000 de angajati.