Clientii nemultumiti ai bancilor vor sa apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala decizia deputatilor din Comisia de Buget in legatura cu aplicarea Ordonantei 50 privind creditele doar la contractele semnate dupa intrarea in vigoare a actului normativ, transmite Mediafax. Silviu Adascalitei, reprezentantul grupului clientilor nemultumiti ai bancilor, a aratat ca articolul care prevede aplicarea OUG 50 doar la creditele noi incalca 11 articole ale Constitutiei.

"Este pur si simplu o etapa in desfasurarea unui proces pentru ca dupa ultima sedinta era oarecum previzibila aceasta atitudine a unor deputati prezenti in aceasta comisie. Mai departe o sa incepem si noi actiunile noastre, prin intermediul dumneavoastra (presei - n.r.), cu ajutorul altor deputati sau chiar al Avocatului Poporului sa contestam la Curtea Constitutionala acest proiect de lege si mai ales acest articol care spune ca prevederile acestei ordonante nu se aplica contractelor in derulare", a declarat Silviu Adascalitei, reprezentantul grupului clientilor nemultumiti ai bancilor.

El considera ca articolul care prevede aplicarea OUG 50 doar la creditele noi incalca 11 articole ale Constitutiei, de exemplu in legatura cu aplicarea legii si principiile generale de drept comunitar.

"Acest articol poate fi lejer contestat la Curtea Constitutionala. Sunt incalcari evidente. De exemplu avem articolul 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care spune ca in statele membre toti cetatenii sunt egali fara discriminari. Acest articol este coroborat cu protocolul 12 care vine si intareste si spune ca indiferent de motiv nu pot sa existe discriminari intre cetateni. Avem o ordonanta, acelasi obiect de reglementare, iar la unele contracte de credit se aplica anumite norme juridice, iar la altele nu se aplica", a spus Adascalitei.

Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat, miercuri, aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ. Astfel, deputatii au aprobat aplicarea unor prevederi OUG 50 doar la creditele noi.

"Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta", potrivit amendamentului aprobat de deputati.