Comisia Europeana a propus un termen limita la nivel european pentru trecerea de la clasicul sistem national de virament bancar si debit direct la instrumentele nou create in cadrul sistemului SEPA (zona unica de plati in moneda euro), se arata intr-un comunicat al CE. Aceasta inseamna ca sistemele nationale de virament si de debit direct vor fi treptat eliminate, fiind inlocuite de sistemul SEPA, la 12 si respectiv 24 de luni de la intrarea in vigoare a regulamentului SEPA, adica cel mai probabil in 2012.

Vor fi astfel reduse costurile transferurilor, va creste concurenta, iar platile transfrontaliere vor deveni tot atat de simple precum platile nationale.

"Avem deja o piata unica, multe state membre utilizeaza aceeasi moneda si, in curand, vom trece la un sistem unic, pan-european, de transferuri. Aceasta inseamna ca efectuarea de plati transfrontaliere va fi la fel de simpla ca in cazul platilor la nivel national. Consumatorii vor avea nevoie de un singur cont bancar iar platile lor vor fi procesate mai rapid, mai sigur si cu costuri mai mici. Companiile vor beneficia de un set unic de standarde si de proceduri mult mai simple. Propunerea adoptata astazi stabileste termenele limita pentru punerea in aplicare a acestui sistem unic de plati, cel mai probabil in 2012", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Zona unica de plati in moneda euro este un spatiu in care peste 500 de milioane de cetateni, 20 de milioane de companii si autoritati publice europene vor putea efectua si primi plati in moneda euro in aceleasi conditii, beneficiind de aceleasi drepturi si avand aceleasi obligatii, indiferent de locul in care se afla. Obiectivul SEPA este cresterea eficientei si a concurentei astfel incat sa fie asigurata, peste tot in Uniunea Europeana, existenta unor produse privind efectuarea de plati electronice de calitate si competitive din punct de vedere al costurilor. Aceasta inseamna ca europenii vor putea utiliza un singur cont bancar pentru a efectua transferuri in moneda euro in 32 de tari, beneficiind de produse si servicii bancare competitive.

"Multumita SEPA, din 2012 transferurile vor ajunge la beneficiari cel mai tarziu la finalul zilei lucratoare urmatoare dupa ziua efectuarii platii si nu vor fi percepute comisioane din sumele transferate. Drept consecinta, plata facturilor va deveni mult mai facila. Nu numai consumatorii vor beneficia de pe urma SEPA. Companiile vor beneficia de pe urma unor standarde unice, proceduri mai simple si procesarea mai rapida a platilor. Va fi astfel imbunatatit fluxul financiar, vor fi reduse costurile si va fi facilitat accesul pe noi piete", se mai arata in comunicatul CE.

Comisia Europeana precizeaza ca eforturile de autoreglementare nu au fost suficiente pentru a permite o trecere concertata la sistemul SEPA. Conform datelor furnizate de Banca Centrala Europeana, in luna octombrie doar 9,6% din viramentele din zona euro au fost efectuate folosind un instrument de plata paneuropean. Daca aceasta tendinta continua, efectele implementarii depline a SEPA nu vor fi simtite decat dupa cel putin 25 de ani.

Pentru a se asigura interoperabilitatea, in cazul tuturor platilor asociate conturilor bancare in euro din UE, va deveni obligatorie aplicarea anumitor standarde comune si a unor cerinte tehnice precum folosirea numerelor internationale de cont bancar (IBAN), a codurilor de identificare a bancilor (BIC) si a unui standard pentru mesajele din domeniul serviciilor financiare (standardul ISO 20022 XML).

Regulamentul propus va spori, de asemenea, transparenta si concurenta intre furnizorii de servicii de plati si intre serviciile de plati in sine, in special prin interzicerea comisioanelor interbancare ascunse pentru debiturile directe, existente in prezent in sase state membre (Spania, Franta, Suedia, Belgia, Portugalia si Italia), mai arata reprezentantii CE.

Propunerea Comisiei Europene va fi transmisa Parlamentului European si statelor membre pentru examinare.