Cum se fura o banca din interior. Credite fictive, norme interne aruncate la cos si milioane de euro plimbati prin conturi

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 19 decembrie 2010, 20:29 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(19 Dec 2010) DOC, 49KB
Credite fictive care nu se regasesc in arhivele bancii, imprumuturi  de sute de mii de euro date cu incalcarea normelor interne, miscari de milioane de euro prin conturi, bani trimisi unor rude din strainatate sau mici imprumuturi acordate colegilor. Aceasta este descoperirea facuta de controlul intern al unei banci din top 10, una dintre persoanele implicate fiind chiar directorul unei respectabile agentii.

Presa a mai relatat cazurile unor functionari care intra in conturile clientilor, dar pana acum foarte putine date concrete au fost date publicitatii, cu atat mai putin documente legate de anchetele interne ale institutiilot de credit. HotNews.ro a documentat un asemenea caz, discutand cu toti cei implicati.

Reprezentantii bancii au confirmat documentele, dar au refuzat sa declare daca si cum a fost finalizata ancheta interna, invocand confidentialitatea datelor. Persoanele implicate s-au aratat chiar contrariate ca am reusit sa obtinem documentele, refuzand insa sa faca precizari pe marginea subiectului. Doar oficiali ai Bancii Centrale s-au marginit sa declare ca asemenea situatii nu sunt foarte rare si ca totul tine de managementul resurselor umane. “Cata vreme un om are acces la foarte multi bani si isi pierde cumpatul vazand cat de usor se poate fura, lucrurile pot scapa de sub control. Cazuri ca cele din banca amintita nu sunt foarte rare dar, din fericire pana la urma autorii sunt prinsi si raspund pentru faptele lor”, au declarat pentru HotNews surse din BNR.
explicatii
Foto: Hotnews


Nu ne propunem prin acest text sa incriminam vreo banca sau vreo persoana anume, ci sa descriem un mecanism care s-a dovedit in plina extindere in ultimii doi ani..
 • De la euforia imprumuturilor la depresia neperformantelor
Totul a pornit de la firma unui broker de credite din sud-este, care lucra pentru Banca X. Din totalul creditelor contractate de firma Y, circa jumatate inregistrau dupa un an de zile restante de peste 90 de zile. Fiind prin urmare declarate neperformante, banca era nevoita sa depuna la BNR (sa provizioneze) in limbaj tehnic bancar suma imprumutata si nerecuperata. Angajatii departamentului de control intern au verificat firma, au verificat omul de legatura din interiorul bancii si pas cu pas, au ajuns la directorul de agentie. Au fost verificate conturile respectivei doamne director (intre timp ea s-a mutat la o alta banca) si s-au descoperit ca pe parcursul a numai cateva luni, intrarile in cont au fost de circa  80.000 de lei (din care 50.000 de la unul din asociatii firmei de brokeri de credite), in vreme ce iesirile totalizau circa 140.000 de euro, unele sume avand explicatia „cadou”, altele „transfer” sau „imprumut”. O parte dintre destinatari erau fie colegi din banca, fie rude apropiate care erau plecate in strainatate.

Intrari:.
-..... (STAFF) - 200 RON .(explicatie “Transfer”).
-... (STAFF) - 45 RON (explicatie “Transfer”).
-... (STAFF) - 290 RON (explicatie “Transfer”).
-... (STAFF) - 1,400 RON (explicatie “Transfer”).
-...(STAFF) - 6,000 RON  (explicatie “Transfer”).
-... (STAFF) - 1,000 RON  (explicatie “Imprimut”).
-... (213512) - 50,000 RON  (explicatie “Transfer”).
-.... (STAFF) - 270 RON (explicatie “Alimentare cont”).
-...  - 8,100 RON  (explicatie “Depunere”).

Iesiri:
-..... - 119,500 EUR (explicatie “Achizitie apartament”).
-.... (Germany) - 4,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-..... (Germany) - 1,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-..... (Germany) - 750 EUR (explicatie “Cadou”).
-..... (Germany) - 2,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-..... (Germany) - 2,500 EUR (explicatie “Cadou”).
-...(Germany) - 2,000 EUR  (explicatie “Cadou”).
-...(Germany) - 2,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-...(Germany) - 1,500 EUR (explicatie “Cadou”).
-...(Germany) - 1,004 EUR (explicatie “Cadou”).
-.... - 810 EUR in ... (explicatie “Cadou”).
-.... (STAFF) - 300 EUR in (explicatie “Transfer”).
-... - 600 RON  (explicatie “Chirie”).
-.... - 1,400 RON (explicatie “Chirie”).
-.... - 80 EUR (explicatie “Chirie”).
 •  “Loan in amount of EUR 63,000 granted to … wasn’t found”
Creditele erau acordate in baza unor documente lipsa, departamentul de compliance al bancii confirmand acest lucru in cadrul anchetei interne. (vezi si atasamentele).

Peste un milion de euro au fost acordati sub forma creditelor la 3 persoane (dintre care unul- directorul de sucursala) fara o minima documentatie. Mai mult, directorul in cauza nu a putut prezenta propriul dosar de credit. Banii si-i virase, dar fara ca in baza de credite acordate de banca sa existe documentele. „Loan in amount of EUR 63,000 granted to … wasn’t found”, noteaza investigatorii bancii.

O parte din bani, potrivit raspunsurilor date in cadrul anchetei interne erau folositi pentru achizitia de parfumuri, haine sau cadouri. „STAFF” , din transferurile de mai sus, reprezinta persoane din conducerea bancii in cauza, ale carei nume nu le trecem in acest moment, fiind interesati mai degraba de mecanismul care sta la baza acestui tip de furt. Oricum, in cazul de fata au fost implicati mai multi angajati din conducerea sucursalei in cauza, unii dintre acestia mutandu-se deja la alte institutii de credit.

Colegii care se ocupau de controlul acestor tipuri de operatiuni au declarat ca au crezut ca e vorba de „ajustari ale bonusurilor” si nu s-au sesizat ca ceva nu e in regula.

Oficialii bancii au refuzat sa comenteze pe marginea cazului, iar una dintre persoanele implicate cu care am reusit sa stam de vorba a invocat contractul de confidentialitate pe care il are cu banca, motivand ca aceasta este bariera care o impiedica sa ne ofere mai multe relatii.
In mare parte sumele lipsa au fost acoperite, dar cazul a fost preluat de autoritati firma de brokeri intrand in atentia DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37524 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Unde depune banca banii? (Duminică, 19 decembrie 2010, 20:50)

  Marius [anonim]

  E bun acest articol. Reflecta o realitate a bancilor romanesti: s-a furat in draci. Dar daca tot esti specialist cum poti sa spui ca banca depune la BNR sumele imprumutate si nerecuperate?
  Documenteaza-te despre provizioane ca sa capete mai multa consistenta acest articol.
  • -1 (5 voturi)    
   Articol... in ceata (Luni, 20 decembrie 2010, 7:49)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Daca tot ati scris un astfel de articol pacat ca nu aveti puterea, voi jurnalisti, de a ne spune adevarul noua celor care va citim articolele si care nu detinem informatiile pe care le detineti. Ne arati cateva documente in care sunt sterse nume, sa inteleg ca aceste documente sunt template-uri (tipizate cum se mai numesc ele)?

   Aveti verticalitatea si spuneti tot pentru ca de tipizate si exemple nedocumentate se gasesc peste tot.
  • +1 (7 voturi)    
   Articol de 2 lei!! (Luni, 20 decembrie 2010, 10:35)

   un bucurestean!! [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Si daca ne uitam un pic pe atasamente ... Praf in ochi!! Ce documente sunt alea ... fisele de lucru ale auditorilor ..??? ce sunt?? Documente oficiale ale bancii nu sunt!
   Niste tabele in Word putem face toti!!
   Amice daca faci articol de investigatie fa-l cum trebuie daca nu lasa-te de meserie.
   • -5 (7 voturi)    
    Planificarea acestui razboi a inceput de cand cu (Luni, 20 decembrie 2010, 13:39)

    Razboi economic cu bancile ca protagonist [anonim] i-a raspuns lui un bucurestean!!

    Constructia palatelor in care isi desfasoara activitatea bancilor s-a facut cu multi ani in urma cu scopul elucidat de profetii biblici " cand camataria ajunge la un nivel inalt, atunci incepe razboiul" Banii sunt furati de oculta mondiala la ordin. Aici, in acest articol, se arunca praf in ochii publicului cu gainarii . Sa nu uitam ca finantele bancare au un fel de "stiinta" care este predata in universitati de multa vreme,deci bancherii nu sunt niste necalificati care nu stiu ce fac iar rezultatul de azi nu putea fi un rezultat in uma activitatii stiintifice.Marii bancheri sunt santajati de catre m a r s -onerie sa dea banii. Se presupune ca sefii de la nivel inalt din banci au facut un fel de troc " dau numai daca iau si ei ceva bonusuri", macar cu atat sa se aleaga. Mars-oneria nu poate fi de incredere, se foloseste de oricine apoi ii preda spre pedepsire daca asta devine convenabil. Se pare ca Mars-oneria se lupta tare pentru ridicarea imperiului ov-reilor si are nevoie de parale serioase tot timpul si de tinerea ascultare a maselor prin orice metoda. Se pare ca cea mai sigura metoda are 4 cai :
    1. modificarea ritualurilor religioase ( oamenii se roaga gresit inspre propria decadere sau nu se roaga deloc )
    2. acapararea banilor populatiei
    3. acapararea masinii de propaganda
    4. acapararea partidelor politice.
  • +4 (8 voturi)    
   abureala (Luni, 20 decembrie 2010, 15:52)

   eggnog [anonim] i-a raspuns lui Marius

   ori domnul Popa incearca sa ne abureasca pe noi, ori cineva l-a aburit pe domnul Popa. Lucrez in domeniu, sint de fapt ofiter BSA/AML (nu stiu cum se traduce functia de Officer in romaneste), dar nu in Romania. BSA/AML = Bank Secrecy Act/Anti Money Laundering. Nu se poate fura dintr-o banca, poate doar prin spargere ;) . Ca doar banca nu tine banii ca pe camp din care sa ia cine vrea cand vrea. Credeti ca oricine poate da/lua credite doar cu niste hirtii asa facute? Intr-adevar nu am citit documentele, insa bancile au sisteme complexe interne, nu lucreaza cu Microsoft Office. Exista Loan Officer, exista securitate interna, exista controlori interni, nu numai ca nu se poate fura, mai mult, multe conturi ale cetatenilor cinstiti apar in sistem drept cu activitati suspicioase, chiar daca nu au facut nimic ilegal, dar sistemul bancar prezinta unele activitati drept suspicioase, daca anumite sume de bani, ies/intra in banca, asta pentru spalarea banilor.
   Astea sint prostii cu trimisul banilor, etc.
   S-a mai intimplat si aici, o casierita a incercat sa fure bani cash, dar normal ca a fost prinsa. Cum sa vireze bani in alt cont si sa nu fie in baza de date? Pai si banii cum intra in sistem?
   Sa spunem daca prin absurd este adevarat, de ce banca ar tine ascuns subiectul si de ce nu ar anunta poilitia?
   Nu pot sa cred ca se publica asa ceva in Hotnews.
   • +1 (1 vot)    
    eggnog (Luni, 20 decembrie 2010, 18:04)

    sever [anonim] i-a raspuns lui eggnog

    Nu uita ca cele de mai sus se intampla in Romania,nu intr-o tara apuseana.La noi se practicau/se practica unele dintre cele mai mari dobanzi si au fost inventate cele mai multe si aberante comisioane(in tarile in care isi au sediul bancile mama nu-si permit sa practice aceste dobanzi si comisioane).
    • -1 (3 voturi)    
     nu e acelasi lucru (Luni, 20 decembrie 2010, 18:27)

     eggnog [anonim] i-a raspuns lui sever

     Comisioanele, dobinzile etc. tine de politica bancii nu de securitatea interioara/exterioara a bancii.
     Mersul, scheletul, securitatea bancilor trebuie sa fie cam la fel intr-o tara civilizata.
     E o asociatie internationala ACAMS, unde se poate obtine un certificat pentru specializarea impotriva spalarii de bani, relativ noua numai citiva ani vechime, in multe tari nici nu exista aceasta meserie, si am avut placuta surpiza sa gasesc si citiva romani care au acest certificat, sa stiti ca examenul e foarte greu de luat. Deci daca si in Romania exista angajati cu acest certificat, inseamna ca si bancile din Ro sint foarte avansate cu sistemele de lucru. Bancile din Romania sint vazute foarte bine in strainatate si Romania e trecuta drept o tara de incredere, unde nu se poate spune acelasi lucru despre Ungaria de ex.
     Comisioanele, dobinzile, etc. sint legale atita timp cit statul roman le da acest drept. Daca ar exista legi facute mai cu cap in care sa nu gasesti portite pentru diferite interpretari, atunci nu ar mai exista dobinzi inventate, si comisioane.
 • +3 (3 voturi)    
  ?! (Duminică, 19 decembrie 2010, 21:04)

  cipax [utilizator]

  Nu inteleg de ce nu se precizeaza numele bancii?! Este un articol despre o banca frecventata de multi cititori de aici (daca este in TOP10)...
  • 0 (14 voturi)    
   pentru ca minte (Duminică, 19 decembrie 2010, 23:27)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui cipax

   e flame, vezi si restul articolelor lui nedocumentate, la care orice liceean ce a facut un an de economie l-ar desfinta.
  • +3 (3 voturi)    
   Toate bancile din TOP 10 (Luni, 20 decembrie 2010, 8:06)

   Nicolae Albert [anonim] i-a raspuns lui cipax

   Daca numele bancii nu este divulgat din motive lesne de inteles, atunci trebuie sa generalizam si sa asumam existenta acestor practici asupra tuturor bancilor din Top 10.
 • +7 (15 voturi)    
  Tzin sa fie, tzin sa fie? (Duminică, 19 decembrie 2010, 21:35)

  gica [anonim]

  Io cred ca este BRD, neiculetzule! Io asha cred. Si tot de acolo mai sunt si alte tzepe, de genul directorilor de agentii care fac carduri de credit fictive la angajatii altor companii, carduri pe care le retin pentru ei impreuna cu pin-urile aferente. Si iaca-asa afla Stan Patitul atunci cand pleaca la alta firma, ca are si un card de credit tras full dar pentru care nu a semnat niciodata... :):)
  Io asa ash zice, ca-i BRD care ishi mai zice shi ca-i Grup Societe Generale.
  • +3 (3 voturi)    
   Dar Bancpost (Luni, 20 decembrie 2010, 9:22)

   Al de stie [anonim] i-a raspuns lui gica

   De ce n-ar fi ?
 • +3 (5 voturi)    
  si BNR unde e?!!! (Duminică, 19 decembrie 2010, 21:44)

  ionut [anonim]

  ... si in tot acest timp BNR isi restrange activitatea de control ... ha ha.... hai la furat baieti prin tara :)
  ... Vai de noi clientii
 • +13 (15 voturi)    
  Volksbank (Duminică, 19 decembrie 2010, 22:11)

  vogattore [anonim]

  Daca tot incercati sa ascundeti identitatea bancii, macar cenzurati mai multe lucruri din documentele word atasate.

  Intr-unul din ele apare textul "Credit approval minute is not signed by ...". Daca dam o cautare pe LinkedIn dupa acest nume, descoperim o persoana care a fost branch manager la ..., iar acum lucreaza la ....

  Sau ati lasat aceasta informatie special pentru a permite sa se dea de urma bancii, domnule Dan Popa?
  • +2 (2 voturi)    
   Informatie ascunsa (Luni, 20 decembrie 2010, 8:09)

   Nicolae Albert [anonim] i-a raspuns lui vogattore

   Felitcitari! Aceasta informatie a fost lasata intentionat, iar daca acest lucru nu a fost asa, atunci trebuie sa ne multumim ca am avut sansa de a descoperi aceasta informatie despre banca la care s-au practicat aceste norme, desi cred ca fenomenul este generalizat la toate bancile din tara.
  • +1 (1 vot)    
   Cine era? (Luni, 20 decembrie 2010, 17:00)

   Negro-Pontes [anonim] i-a raspuns lui vogattore

   Poti sa scrii te rog numele care aparea? Se pare ca a fost sters din documente....
 • +2 (8 voturi)    
  ce ar însemna să divulgi numele băncii (Duminică, 19 decembrie 2010, 22:19)

  nedormitul [anonim]

  divulgi numele băncii, mîine, din panică, tot păsăretul scurmător îşi va retrage economiile de-acolo, poimîine banca nu va fi capabilă să facă o plată mai mare, iar miercuri deja se va vorbi de falimentul băncii respective. de mîine într-o săptămînă va fi deja falită.
  • +7 (7 voturi)    
   Si mde ce nu! (Luni, 20 decembrie 2010, 6:38)

   albescu [anonim] i-a raspuns lui nedormitul

   Exista o alternativa: nu divulgi numele bancii si banca musamalizeaza cazul, fapt pentru care desigur figura se va repreta daca nu la banca respectiva la alta, pentru ca riscul de a fi prins si apoi pedepsit nu prea exista, cealalta varianta e sa divulgi numele bancii si banca sa fie falimentata, ceea ce e o pedeapsa binemeritata. Nu vedeti ce fenomene se petrec in banci, cred ca trebuie un fel de Wikileaks di pentru banci....
   • 0 (6 voturi)    
    te-ai gandit bine ?! (Luni, 20 decembrie 2010, 8:35)

    alex [anonim] i-a raspuns lui albescu

    Si cei care au bani acolo? Ii pedepsesti si pe ei?
    In mod normal ar trebui sa stie anumite institutii care sa-i sanctioneze.
    Documentele par a fi de la un audit deci cine trebuie sa stie cred ca stie deja...
    • +1 (1 vot)    
     De ce exista garantii bancare (Luni, 20 decembrie 2010, 11:25)

     albescu [anonim] i-a raspuns lui alex

     Toti cei care au sub 50000 e pot sa-si recupereze banii. cei care au mai mult sunte cei care si-au retras banii , altfel nu falimenta banca. Deci banca e pedepsita si prea putini sunt cei pedepsiti. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca asa, prin modul in care se acopera fraudele toti suntem pedepsiti pentru ca banii trebuie sa-i acopere statul.
  • +1 (3 voturi)    
   Păsăretul scurmător (Luni, 20 decembrie 2010, 7:55)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui nedormitul

   Romania - Tara de twitteri :)
   • 0 (0 voturi)    
    Tu erai? (Luni, 20 decembrie 2010, 11:09)

    x [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

    Tu esti Vizitiul care ai prins si ai aruncat Cocosul in Fintina? (Punguta cu doi bani)
    (A fost o gluma. Sanatate!)
  • +1 (1 vot)    
   las-o ca macane (Luni, 20 decembrie 2010, 10:37)

   cipax [utilizator] i-a raspuns lui nedormitul

   Daca e o banca serioasa nu pateste nimic chiar daca isi retrag toti depozitele... dar daca sunt niste tepari ce fac totul cu banii altora sau cu bani fictivi atunci au o problema si n-ar fi rau sa dea faliment. Oricum banii din depozite sunt garantati la BNR!
 • +1 (5 voturi)    
  huh (Duminică, 19 decembrie 2010, 22:41)

  mike bt [anonim]

  nu stiu daca e vb de o banca greceasca aici dar daca dau drumu la un wikileaks romanesc pot sa postez niste documente f interesante. despre invartelile dintr o anumita banca
 • +3 (7 voturi)    
  articol stupid (Duminică, 19 decembrie 2010, 23:03)

  iepurashul [anonim]

  E ca in bancul ala cu agricultorul care producea pepeni. Satul de furturile pepenilor pune afise cu urm text: Un pepene este injectat cu otrava. A doua zi gaseste textul completat cu urm: acum sunt doi.
  Spune domnule despre cine e vb sau suntem la radio Erevan ?
  Ce vina au celelalte banci ca aceste lucruri se intampla la unele ? De ce sa fie toti pedepsiti ? Numai in comunism se spunea - stim noi ca unii dintre noi... etc.
  • +9 (11 voturi)    
   pai.. (Luni, 20 decembrie 2010, 0:06)

   The Saker [utilizator] i-a raspuns lui iepurashul

   Dan Popa nu e Assange, iar Hotnews nu e WikiLeaks... :DD
 • +3 (3 voturi)    
  credite cu nabadai (Luni, 20 decembrie 2010, 1:03)

  Rugum Ucserasi [anonim]

  cat timp mai multi indivizi, angajati ai unei institutii bancare, la toate nivelurile necesare de acces la sistemul informatic se asociaza in vederea comiterii unei astfel de infractiuni, nu exista nicio metoda prin care se poate descoperi o astfel de activitate, pana la momentul nerambursarii creditelor fictive. iar in functie de banca si de sistemul ei informatic / de securitate informatica, poate fi nevoie de unul pana la un numar de maxim 4-5 angajati implicati.
  deci chiar nu conteaza banca la care s'a intamplat, institutia financiara nu are o vina directa, numele bancii este doar can-can...
  grav este ca au existat cazuri similare in sistemul bancar romanesc, unde pestele se imputise chiar din proxima vecinatate a capului, nefiind vorba de un biet directorash al uneia din miile de sucursale bancare...
 • +2 (2 voturi)    
  "Creditul pentru orice" (Luni, 20 decembrie 2010, 1:13)

  xy [anonim]

  este un produs cunoscut al Unicredit... deci?
 • +3 (3 voturi)    
  bancomate (Luni, 20 decembrie 2010, 6:49)

  HOTI [anonim]

  Un bancomat, de la Big Berceni, protejat mi-a furat 800 RON din cardul de salarii.
  Sucursala bancii, care se afla la 700 metri de acest bancomat , mi-a promis ca va face cercetari...
  Parerea mea.....folositi bancomate din incinta bancilor!
 • +2 (2 voturi)    
  Marele articol (Luni, 20 decembrie 2010, 8:10)

  Ara_m [anonim]

  Atata timp cat nu dati numele bancii sunteti un mare zero. Marele articol ce sa spun.........marea descoperire te umfla si rasul.
 • +3 (7 voturi)    
  Hmmm (Luni, 20 decembrie 2010, 8:31)

  MRSmrs [utilizator]

  Si care ar fi problema mea daca o banca se "fura" din interior?Este privata,deci nu eu trebuie sa-mi fac griji ci actionarii.Eu sunt mai ingrijorat ca bancile ii fura pe cetatenii din exterior....
 • +5 (11 voturi)    
  ce de pareri.... (Luni, 20 decembrie 2010, 9:15)

  soso [anonim]

  cred ca nu aveti ce face si nu intelegeti mare lucru....si ce daca se fura din interior? si ce daca va fura din depozite, acte fales, credite aiurea? cu ce crezi ca te afecteaza pe tine ca deponent? banii tai sunt garantati de banca. a furat, sa fie sanatos sau sanatosi...vor fi dati pe mana politiei si gata, banca isi recupereaza banii de la hoti....
  daca venea banca si spunea....banii astia ti fur ca asa vreau eu, atunci aveau rost comentariile voastre, dar asa este doar un alt articol asemanator stirilor de la ora 5...
  si la cat de OTV-izati sunt romanii, daca ar da numele bancii, sunt sigur ca s-ar imbulzii sa-si scoata banii din banca respectiva........ hai popor, da-i cu minus!
  • +1 (3 voturi)    
   ce parere!!! (Luni, 20 decembrie 2010, 10:20)

   wolf72 [anonim] i-a raspuns lui soso

   Daca in banca aia salariatii joaca banii clientilor la ruleta, acorda credite d'am .ulea, isi acorda bonusuri prin rulaje fictive te asigur ca tu ca deponent esti considerat de respectivii un mare papagal.
   Asa ca nu astepta ca banca sa-si faca curat in ograda, ci saluta-i din mers cu depozitul in buzunarul stang de la pantalon. Daca si ceilalti fac asta cu atat mai bine, niste tepari mai putin pe piata.
 • -2 (2 voturi)    
  Rusii sunt de vina pt scandal (Luni, 20 decembrie 2010, 10:50)

  Iuliana [anonim]

  Sunt convinsa ca se intampla chestii de genul asta la toate bancile (cel putin in Romania), dar scandalul asta e facut special sa scada pretul Volksbank Romania, ca sa poata fi cumparat mai ieftin de banca rusească Sberbank.
  De citit articolul http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/volksbank-ar-putea-fi-cumparata-de-rusi-142371.html (citat: "Volksbank România este cea mai mare subsidiară a Volksbank International, cu active de peste 5,2 miliarde de euro.")
  • +2 (2 voturi)    
   Dupa parerea ta... (Luni, 20 decembrie 2010, 12:25)

   CL [anonim] i-a raspuns lui Iuliana

   faptul ca eu vreau sa ma judec cu VBR din cauza ca mi-au transformat dobanda fixa in dobanda variabila cu o marja imensa (apropiata de valoarea dobanzii fixe) ma transforma in agent secret rus, interesat sa scada valoarea VBR pe piata. How smart, am ramas fara cuvinte... Astept cecul de la FSB cu interes
 • +1 (1 vot)    
  furt in banci (Luni, 20 decembrie 2010, 11:12)

  AsmVax [anonim]

  Presupunand ca intr-o banca se fura, atunci se fura in toate bancile.
 • +1 (1 vot)    
  Astefel de nereguli pot fi usor prevenite, dac se (Luni, 20 decembrie 2010, 11:19)

  Vasile Florea [anonim]

  Daca prin articolele pe care le scrieti vreti sa faceti realmente un serviciu oamenilor care isi depun banii in banci scrieti CU LITERE MARI NUMELE ACELEI BANCI CARE FRAUDEAZA. Altfel tot sistemul bancar va fi suspectat iar cangrena se va extinde.De ani de zile va feriti sa faceti acest lucru iar fraudele prin banci iau amploare. Evidentierea numelui bancii o va aduce in stare de faliment si piata bancara se va asana. Desigur cineva-Banca Centrala sau asociatia NAtionala a Bancilor- vor trebui sa plateasca oalele sparte in urma unui asemenea faliment (garantia bancara !) : dar asta le va automotiva sa intareasca si sa faca respecata disciplina bancara in intregul sistem bancar.
  Am mai spus acest lucru si intr-o scrisoare pe care i-am adresat-o guvernatorului BNR cu ceva timp in urma: in sistemul bancar romanesc nu exista practiaca obligatiei bancilor de a trimite lunar fiecarui titular de cont (oricare ar fi acest cont) o situatie cu rulajul contului in luna respectiva. In acest fel toti clientii vor stii daca in conturile lor s-au efectuat tranzactii ilicite sau s-au produs alte nereguli. In occident si chiar prin sud-estul Europei aceasta practica exista si ea este un eficient mijloc de control din partea clientilor asupra sumelor pe care le au in conturi, iar "bancarii' nu isi vor permite riscul sa faca malversatii financiare prin conturile clientilor.
  In sistemul bancar romanesc, doar unele banci si numai la cerere, trimit clientilor asemenea situatii lunare ale rulajului conturilor lor. Spre ex. Banc Post este una dintre acestea si nu imi este rusine sa o nominalizez. Bravo lor. Dar celelalte banci de ce nu !!~??
  • 0 (0 voturi)    
   Vasile Florea (Luni, 20 decembrie 2010, 13:55)

   Rosebud [utilizator] i-a raspuns lui Vasile Florea

   Volksbank
   • 0 (0 voturi)    
    oare (Luni, 27 decembrie 2010, 0:20)

    sonia [anonim] i-a raspuns lui Rosebud

    dka este vorba de V..... atunci poate fi vorba de MARA C. o persoana experta in inginerii financiar-contabile.
 • +2 (2 voturi)    
  abureala (Luni, 20 decembrie 2010, 11:26)

  florin [anonim]

  ceea ce se petrece pe contul unei persoane (indiferent ce persoana) e strict secret si protejat de secretul bancar. iti trebuie mandat de la procurori.

  pt cine lucreaza in sistemul bancar stie ca genul asta de cazuri destul de izolate iar populatia doritoare de senzational nu ar trebui sa isi faca probleme pt cateva zeci de mii de euro. pt o banca nu reprezinta nici macar maruntis. unei banci grecesti i-au picat in mai putin de jumatate de an credite in valoare de peste 50 mil de euro. si banca e inca profitabila.
 • +1 (1 vot)    
  bancile (Luni, 20 decembrie 2010, 11:36)

  vladislav [anonim]

  fraude ancare se intampla chiar daca sunt luate toate masurile de prevenire si asta pentru ca inca nu au disparut infractorii. importanta este dimensiunea si repetabilitatea acestor evenimente; ori in primele 10 banci din top sunt fff multe posibilitati de fraudare determinate de:
  - indepartarea personalului cu experienta in activitatea de prevenire care aveau un salariu mare si inlocuirea acestuia cu tinere retribuiti cu minim pe economie, fara experienta, necointeresati si adesea tentati.
  - implicarea in actul de creditare a acelor brokeri externi pentru care evaluarea riscului de acordare a creditelor nu inseamna nimic;
  - hipercentralizarea operatiunilor bancare in centre unice, operatiuni scoase din context, rupte de locul si motivul efectuarii, imposibil de analizat din punct de vedere al controlului preventiv.
 • +1 (1 vot)    
  Exista softuri pt audit si control continuu (Luni, 20 decembrie 2010, 12:29)

  Radu [anonim]

  care daca ar fi implementate in toate bancile riscul fraudelor interne ar fi MULT readus!!! (ex. www.acl.com)
 • +1 (1 vot)    
  Cititi bine si atasamentele (Luni, 20 decembrie 2010, 13:50)

  Rosebud [utilizator]

  Daca cititi bine atasamentele, si dati un Google, vedeti ca doamna directoare in cauza lucra la Volksbank cand facea inginerii, dupa care s-a mutat la OTP
 • 0 (0 voturi)    
  eu cred ca este... (Luni, 20 decembrie 2010, 16:36)

  anduz [anonim]

  Eu suspectez ca aceasta banca este BRD. Acum cativa ani am schimbat masina de spalat si era o promotie de plata in 12 luni fara dobanda. Initial nu am crezut, dar asa a fost. Mergeam lunar si plateam 1/10 din pretul masinii.

  Cu aceasta ocazie, mi-au ramas datele inregistrate la banca pe care o suspectez. Dupa ce am terminat de platit masina de spalat, la cateva luni, suna cineva la interfon si-mi spune ca e curierul si ca am primit un card de cumparaturi, in valoare de zece mii de euro, fara dobanda in primele luni. Cum poti tu banca serioasa sa emiti card pe numele unei persoane, cand aceasta nu-ti solicita asa ceva?!!!!

  Nu l-am primit, dar am coborat si asa era. Un plic pe numele meu si inauntru cardul. Nu am semnat de primire, si am ramas nedumerit, cum se poate sa-mi fie folosite datele
  fara acceptul meu....
  • 0 (0 voturi)    
   partinitori si neinformati (Luni, 20 decembrie 2010, 19:14)

   capsecs [anonim] i-a raspuns lui anduz

   Multi din cei care au comentat aici au "beneficiat", intr-un fel sau altul de "bunavointa" bancilor. Asa ca s-au gandit ca este posibil ca banca implicata in acest scandal sa fie exact cea care i-a tepuit. Si-au exprimat frustrarile, insa fara a trece prin filtrul gandirii ceea ce au scris. Pacat. Demonstreaza inca o data ca sunt lipsiti de orice cultura si ca acesta este motivul pentru care sunt victime sigure pentru banci.
   In alta ordine de idei, EGGNOG, in calitate de ofiter AML, ar trebui sa stii ca exista posibilitatea acordarii unor credite de aceeasi persoana (analiza, aprobare si setare) daca acea persoana are posibilitatea tehnica. Abtine-te te rog daca nu cunosti anumite aspecte.
   Da, se intampla in orice banca sa fie fraude interne si este normal sa nu se afle in presa, pentru a se evita declansarea unei isterii in masa care ar putea avea efecte mult mai dramatice asupra bancii decat o frauda.
 • -1 (1 vot)    
  credit casa -tipic romanesc (Luni, 20 decembrie 2010, 19:24)

  popeasca [anonim]

  acum aprox 5 ani am vrut sa iau si eu un credit pentru locuinta de la bcr,constanta,nu s-a putut,,in schimb altii au reusit desi nu stiu cum arata o carte de munca,mai mult,,,mai primeste si un premiu de 5000 lei,,cica oferit la tragere la sorti,,vi se pare normal ?
 • -1 (1 vot)    
  Cum se fura o banca din interior. Credite fictive, (Luni, 20 decembrie 2010, 19:26)

  john smith [anonim]

  Domnule Popa cine ti-a dat documentele risca fff mult.Sunt documente interne si confidentiale.Ale cui jocuri le faci?
 • 0 (2 voturi)    
  ? (Luni, 20 decembrie 2010, 22:16)

  alex [anonim]

  si totusi cum pot sa iasa din cont 140.000 euro cand intra doar 80.000 lei???
 • +1 (1 vot)    
  chiar si BCR poate fi (Marţi, 21 decembrie 2010, 16:11)

  pitesteanul [anonim]

  sigur este o banca puternica si mai ales ca este una din acele banci care se vaita ca oug 50 o va duce la faliment.total eronat.la faliment o a duce proprii angajati si mai ales politica ei.eu am fost sunAt de cei de la BCR ca pot sa merg sa ridic un card de credit fara ca macar sa fi deschis aceasta discutie cu ei ,si mai ales fara sa cer vreun alt serviciu adiacent.ca sa fie tacimul complet mi-au spus ca suma din card este una fff consistenta si ca trebuie doar sa merg sa semnez pt el fara nici o alta verificare.asta e lumea artificiala creata de bancile care ne jupoaie
  • 0 (2 voturi)    
   habar n-ai (Marţi, 21 decembrie 2010, 19:18)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui pitesteanul

   pitestene, habar n-ai. cei de la bcr te-au sunat pentru un card de credit preaprobat pe baza faptului ca primesti salariu prin ei/ai depozit acolo si presupunea analiza (veniturile din extras/depozit colateral, verificare in diverse baza de date, birou de credit, semnaturi, etc)
 • 0 (0 voturi)    
  E tara lu' papura voda (Miercuri, 22 decembrie 2010, 0:45)

  luat in teapa [anonim]

  Este un miez de adevar! Sunt cazuri reale, "nevinovate", cand cei de la o banca n-au nici o explicatie la in trebarea de ce de vineri seara, pana luni dimineata apar miscari mari de sume prin conturi, fara ca administratorii sa aiba habar de acest lucru!!!! Banii la inceput n-au disparut, doar au disparut vineri seara si au aparut luni dimineata!!! Mai tarziu, firmele cred ca s-au mutat cu totul la alta banca!!!! Nu degeaba grecii au aruncat citeva sedii bancare in aer la propriu!!! Doar suntem in balcani!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Grija asta atat de mare . . . . (Joi, 9 iunie 2011, 8:19)

  gheorghe [anonim]

  . . . de a nu ne spune numele hotilor arata doua lucruri: Ori povestea este fictiva, ca orice poveste, ori stirea a ajuns la voi sub forma de zvon sau barfa si fiindu-va frica de consecinte ati ales pe x y si z. Apa de ploaie!
 • 0 (0 voturi)    
  cand vine vorba de bani... (Miercuri, 6 martie 2019, 4:33)

  FCX [utilizator]

  nu as angaja romani nici de ar fi campioni mondiali la competitiile de finante. Potlogareala si furtul sunt virtuti in Romanica.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by