Motiunea de cenzura nu a avut niciun impact asupra miscarilor leului, cotatia acestuia fiind stabilita de BNR la un nivel aproape “inghetat” langa cel de vineri- 4,2897 lei/euro. Nivelul cel mai apreciat a fost atins in jurul orelor 11, cand leul a atins valoarea de 4,2724 in fata monedei euro, dealerii punand aceasta evolutie pe volumul redus al pietei si pe numarul mic de tranzactii.

“Credem ca traiectoria stabila a leului s-ar putea sa nu fie afectata pana la sfarsitul acestui an, mai ales avand in vedere ca volumele de tranzactionare scazute par probabile odata ce perioada sarbatorilor se apropie. Tendinta ar putea fi una de usoara apreciere in cazul in care coalitia de la guvernare va reusi sa treaca legea bugetului pentru anul viitor”, noteaza analistii unei banci comerciale locale.

Daca in alte economii, posibilitatea teoretica a caderii Guvernului ar “misca cursul monedei, in Romania aceasta legatura este foarte slab vizibila. Piata americana este asteptata sa urce usor luni, in ciuda evolutiilor nefavorabile ale celor asiatice. Pe fondul temerii investitorilor legate de o escaladare a tensiunilor in zona peninsulei coreene si a celor din zona euro, valoarea euro ar putea slabi usor, spun investitorii.

Finantele intentioneaza sa vanda luni certificate de trezorerie cu scadenta de sase luni in valoarea de 0,8 miliarde de lei. Avand in vedere ratele de dobanda de pe piata monetara cu scadenta de sase luni de 4,6% si suma intentionata mai mica comparativ cu cererea ridicata inregistrata la licitatia precedenta pentru certificate de trezorerie, credem ca o alocare completa la un randament mediu de 6,6% pare probabila – un nivel cu 30pb mai scazut decat nivelul precedent.

Pentru dolarul american, BNR a afişat un curs de referinţă 3,2589 lei/dolar, usor mai mare faţă de nivelul de 3,2208 lei/dolar din şedinţa de vineri. In economiile din jur, monedele s-au depreciat, cursul zlotului ajungand (de la 3,9822) la 3,9998 zloţi/euro, iar cel al forintului maghiar (de la 272,64 ) la 274,11 forinţi/euro.

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut uşor comparativ cu şedinţa precedentă şi se situează cu mult sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an.

BNR a anuntat un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,28% pe an, faţă de 2,36% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 2,78% pe an, de la 2,86% în şedinţa anterioară.