Suma luata in calcul in prezent de autoritatile romane pentru noul acord cu FMI este de circa 5-6 miliarde euro, dar valoarea ar putea creste pana la 8 miliarde euro, in functie de nevoia de finantare, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Suma va fi pusa la dispozitia Romaniei sub forma unui acord de tip preventiv si va fi accesata doar in caz de urgenta. Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an indiferent daca banii vor fi sau nu folositi.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat la finele lunii noiembrie ca nu a fost stabilita valoarea viitorului acord, dar Fondul va pune la dispozitia Romaniei resurse financiare suficiente pentru a contracara eventualele probleme care ar putea aparea in urmatorii ani.

Premierul Emil Boc declara saptamana trecuta ca "obiectivul guvernului este sa duca la bun sfarsit acordul cu FMI pe care il avem", urmand ca in ianuarie sa se discute si despre posibilitatea incheierii unui nou acord de precautie.

"Vom discuta despre posibilitatea unui nou imprumut. Romania ar putea avea nevoie de un acord cadru pentru a preveni populismele. Este un acord preventiv pentru a evita derapajele Romaniei in viitor", a spus Emil Boc.