Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Finantelor a atras 1,77 miliarde lei prin certificate de trezorerie la 6 luni, peste valoarea anuntata

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,77 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont la sase luni, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 6,71%, potrivit datelor BNR. Dobanda maxima acceptata a fost de 6,79% pe an. Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 800 milioane de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 3,10 miliarde de lei.

La licitatia anterioara cu scadenta la 12 luni, din 13 decembrie, Ministerul de Finante a vandut certificate de trezorerie cu discont in valoare de 1,47 miliarde de lei, la o dobanda de 7,00%.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an. Ministerul de Finante a atras 3,096 miliarde de lei prin titluri de stat in luna octombrie, sub nivelul programat de 4,6 miliarde de lei, iar in noiembrie a luat din piata 4,37 miliarde de lei si 1,31 miliarde de euro.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.

Peugeot ar putea vinde din 2015 mai multe masini in China decat in Franta

Constructorul auto francez Peugeot ar putea ajunge ca in 2015 sa vanda mai multe masini in China decat in Franta, a declarat directorul general al companiei pentru operatiunile chineze, Timothy Zimmerman. Peugeot vrea sa ajunga in urmatorii cinci ani, sau chiar mai devreme, la vanzari anuale de 500.000 de vehicule in China, cea mai mare piata auto din lume, potrivit Wall Street Journal. In acest an, vanzarile totale de vehicule ar putea urca la 18 milioane de unitati in China. Livrarile anuale ale Peugeot in Franta se situeaza la 400.000 de unitati.

Zimmerman a precizat ca vanzari mai mari pe piata chineza decat pe cea franceza nu reprezinta un obiectiv strategic pentru companie, dar este un scenariu real avand in vedere avansul livrarilor pe piata chineza.

Pentru acest an, constructorul auto are ca obiectiv vanzari de 150.000 de unitati in China, fata de 112.000 de unitati in 2009.

Spania: Varsta de pensionare va creste la 67 de ani, perioada de referinta la 20 de ani

Ministrul spaniol al Muncii, Valeriano Gomez, a confirmat ca guvernul socialist va propune, in viitoarea sa reforma a pensiilor, cresterea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, prelungind perioada de referinta de la 15 la 20 de ani.

Partidul socialist (PSOE) a incheiat un acord partial cu principalul partid de opozitie, Partidul Popular, cu privire la prelungirea perioadei de referinta de calculare a pensiei.

Ministrul Muncii a asigurat ca nu vor exista 'scaderi ale sumelor pensionarilor actuali'. In mai, guvernul a decis, in cadrul planului de austeritate, sa inghete recalcularea anumitor pensii in 2011.

Reforma pensiilor, ceruta de catre piete si institutii internationale precum Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), urmeaza a fi aprobata pe 28 ianuarie, in Consiliul de Ministri.

Cele doua mari sindicate spaniole, UGT si CCOO, au organizat sambata manifestatii impotriva acestei reforme, la care au participat zeci de mii de persoane la Madrid.