China este pregatita sa sustina masurile Uniunii Europene si Fondului Monetar International pentru a asigura stabilitatea financiara a Europei, a declarat marti vicepremierul chinez Wang Qishan, citat de AFP.

Wang a precizat ca Beijingul va ajuta unele state membre ale UE sa lupte impotriva crizei datoriilor suverane, potrivit agentiilor China Noua si Dow Jones.

Declaratiile au fost facute in cadrul dialogului chino-european pe probleme economice si comerciale, in prezenta comisarului pentru concurenta Joaquin Almunia, a comisarului pentru comert Karel de Gucht si a comisarului pe Afaceri economice si monetare Olli Rehn.

"Este in interesul fundamental al Chinei si al UE sa intareasca si mai mult cooperarea bilaterala", a afirmat vicepremierul chinez.

Saptamana trecuta, liderii UE au decis sa puna in practica un mecanism de ajutorare financiara durabila, pentru a permite Zonei Euro sa reziste mai bine la crize, care va deveni functional incepand cu 2013.

Grecia si Irlanda au beneficiat deja de planuri de salvare din partea UE si a FMI, in timp ce Portugalia, Spania, Belgia si Italia s-ar putea confrunta in 2011 cu majorari ale dobanzilor, spun expertii.

In timpul unei vizite efectuate in Portugalia luna trecuta, presedintele chinez Hu Jintao a asigurat Lisabona de dorinta Beijingului de a ajuta aceasta tara, dar China nu a facut inca promisiuni ferme de cumparare de obligatiuni portugheze.

Almunia a precizat, la randul sau, ca cele 27 de tari membre ale Uniunii vor cere un acces echitabil la piata chineza pentru intreprinderile europene, precum si la materiile prime.

China intentioneaza sa restranga exporturile de pamanturi rare, unde detine 97% din productia mondiala, indispensabile unui mare numar de produse de inalta tehnologie.

Pe agenda discutiilor se afla si problemele legate de proprietatea intelectuala.

UE este principala destinatie a exporturilor Chinei, in timp ce Beijingul este al doilea partener comercial al Uniunii, dupa Statele Unite.

Atat europenii, cat si americanii, acuza devalorizarea yuanului, care confera un avantaj concurential exporturilor din China.