Deutsche Bank a recunoscut marti ca a ajutat o serie de cetateni americani bogati sa ascunda mai multe miliarde de dolari in strainatate pentru a evita plata unor taxe si impozite si a acceptat plata unei sume de 553,6 milioane de dolari in schimbul renuntarii la acuzatiile de evaziune fiscala, arata New York Post. Suma include toate comisioanele obtinute de banca in perioada 1996-2002 din aceste operatiuni, toate taxele care nu au fost incasate de autoritatile americane si o amenda de 149,8 milioane de dolari.

Banca germana este cel de-al doilea gigant financiar european care a fost amendat pentru ca a ajutat americani bogati sa evite plata unor taxe si impozite. Anul trecut, grupul elvetian UBS a platit 780 milioane de dolari pentru ca a ajutat clientii americani sa ascunda 20 miliarde de dolari de fiscul din SUA.

Procurorii americani ii investigheaza si pe unii clienti ai grupului britanic HSBC pentru ca ar fi incercat sa evite plata unor impozite. De asemenea, ancheta autoritatilor americane vizeaza si banci din Asia si Orientul Mijlociu.

Unele din informatiile folosite de procurori provin de la persoane carora li s-a oferit amnistie daca ofera date despre alti evazionisti si despre metodele folosite.