China va cumpara obligatiuni de stat emise de Portugalia de pana la cinci miliarde de euro pentru a ajuta aceasta tara sa faca fata tensiunilor de pe pietele financiare, potrivit AFP care citeaza cotidianul Jornal de Negocios.

"China este pregatita sa acorde imprumuturi Portugaliei in valoare de pana la cinci miliarde de euro", pentru a "usura presiunea" pe care pietele financiare o exercita asupra autoritatilor de la Lisabona, scrie ziarul portughez fara a cita sursa.

Avand o datorie externa mare si un deficit public ridicat, Portugalia a trebuit sa ofere dobanzi in crestere pentru a atrage fonduri de pe piata si este vazuta ca un candidat probabil pentru un plan de salvare, similar celor acordate Greciei si Irlandei.

Jornal de Negocios mai arata ca un acord intre Portugalia si China ar trebui sa asigure prezenta investitorilor chinezi la licitatiile cu obligatiuni sau o participare activa pe piata secundara.

Ministrul de finante portughez, Teixeira dos Santos, a fost saptamana trecuta in China unde s-a intalnit cu inalti oficiali pentru a discuta despre datoriile Portugaliei. Totodata, in luna noiembrie, in timpul unei vizite la Lisabona, presedintele chinez Hu Jintao a promis sprijin pentru a ajuta acest stat sa depaseasca criza financiara, insa nu a facut niciun angajament concret.