Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

China va cumpara obligatiuni suverane portugheze de pana la cinci miliarde de euro

China va cumpara obligatiuni de stat emise de Portugalia de pana la cinci miliarde de euro pentru a ajuta aceasta tara sa faca fata tensiunilor de pe pietele financiare, potrivit AFP. Avand o datorie externa mare si un deficit public ridicat, Portugalia a trebuit sa ofere dobanzi in crestere pentru a atrage fonduri de pe piata si este vazuta ca un candidat probabil pentru un plan de salvare, similar celor acordate Greciei si Irlandei.

Un acord intre Portugalia si China ar trebui sa asigure prezenta investitorilor chinezi la licitatiile cu obligatiuni sau o participare activa pe piata secundara.

Ministrul de finante portughez, Teixeira dos Santos, a fost saptamana trecuta in China unde s-a intalnit cu inalti oficiali pentru a discuta despre datoriile Portugaliei. Totodata, in luna noiembrie, in timpul unei vizite la Lisabona, presedintele chinez Hu Jintao a promis sprijin pentru a ajuta acest stat sa depaseasca criza financiara, insa nu a facut niciun angajament concret.

Deutsche Bank va plati 553 milioane dolari pentru a evita un proces de evaziune fiscala in SUA

Deutsche Bank a recunoscut ca a ajutat o serie de cetateni americani bogati sa ascunda mai multe miliarde de dolari in strainatate pentru a evita plata unor taxe si impozite si a acceptat plata unei sume de 553,6 milioane de dolari in schimbul renuntarii la acuzatiile de evaziune fiscala, arata New York Post. Suma include toate comisioanele obtinute de banca in perioada 1996-2002 din aceste operatiuni, toate taxele care nu au fost incasate de autoritatile americane si o amenda de 149,8 milioane de dolari.

Banca germana este cel de-al doilea gigant financiar european care a fost amendat pentru ca a ajutat americani bogati sa evite plata unor taxe si impozite. Anul trecut, grupul elvetian UBS a platit 780 milioane de dolari pentru ca a ajutat clientii americani sa ascunda 20 miliarde de dolari de fiscul din SUA.

Procurorii americani ii investigheaza si pe unii clienti ai grupului britanic HSBC pentru ca ar fi incercat sa evite plata unor impozite. De asemenea, ancheta autoritatilor americane vizeaza si banci din Asia si Orientul Mijlociu.

Unele din informatiile folosite de procurori provin de la persoane carora li s-a oferit amnistie daca ofera date despre alti evazionisti si despre metodele folosite.

Bloomberg News da in judecata BCE pentru dezvaluirea unor documente privind deficitul Greciei

Bloomberg News a dat in judecata Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a o determina sa dezvaluie informatii privind modul in care Grecia s-a folosit de instrumente financiare derivate in scopul mascarii deficitului bugetar, ceea ce a contribuit la declansarea crizei datoriilor.

Astfel, Bloomberg a solicitat unui tribunal din Luxemburg al Curtii Europene de Justitie sa anuleze o decizie a BCE de a nu face publice doua documente interne redactate in acest an pentru conducerea bancii.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a decis sa nu dezvaluie documentele, dupa ce UE si FMI au aprobat Greciei un ajutor de 110 miliarde de euro.

Potrivit Bloomberg News, dosarul ar trebui facut public, pentru ca guvernele sa nu se mai foloseasca de instrumentele derivate in acest fel si pentru a arata ca autoritatile UE au actionat in functie de aceste informatii, potrivit procesului intentat de Bloomberg Finance, compania mama a Bloomberg News.

Initial, guvernul elen nu a dezvaluit operatiunile swap de care s-a folosit pentru mentinerea deficitului bugetar in limitele acceptate la intrarea in zona euro, in 2001.

Eurostat a anuntat in noiembrie sa aceste swapuri au majorat datoriile Greciei cu 5,3 miliarde de euro.

Pe 21 octombrie, Trichet a respins cererea Bloomberg News, argumentand ca publicarea celor doua documente ar submina increderea in eficienta politicii economice si ar amplifica instabilitatea pietelor.

Grecia a fost implicata in operatiuni swap private, de mare amploare, in perioada 2001-2007, potrivit unui raport din noiembrie al Eurostat.